De moestuin van Sophie

Screenshot 2014-03-21 at 18.41.20Sophie woont in de stad, maar als ze vakantie heeft gaat ze naar haar grootouders op het platteland. Zij hebben een schitterende moestuin met heel veel groente en fruit. Dit jaar krijgt Sophie haar eigen tuingereedschap en voor het eerst mag ze haar eigen groenten zaaien en planten.

Haar grootouders leren haar wat ze allemaal moet doen om een goede tuinierster te worden. Je moet aan heel veel dingen denken, zoals onkruid wieden, de grond beluchten, kleine nuttige dieren beschermen en op je hoede zijn voor het koolwitje en de coloradokever! In de loop van de seizoenen ontdekt Sophie veel geheimen van het plantenleven en van het leven onder de grond.

Recensie:
Met een dochter in huis die dol is op het kweken van kruiden, fruit en groente is De Moestuin van Sophie absoluut een aanwinst in huis. We hebben geen tuin, laat staan een moestuin, maar op een balkon kun je ook heel wat kwijt. Zo zaaien we graag zaadjes van diverse kruiden en ook aardbeien en tomaten zijn erg geliefd bij ons. En wat is er nu leuker en lekkerder dan je eigen gekweekte groente, fruit of kruiden te eten! Dit boek wordt dan ook direct enthousiast bekeken en gelezen.

De moestuin van Sophie is een leuk en leerzaam boek. Sophie gaat met haar opa en oma naar de moestuin en ze zaaien en oogsten heel wat lekkers in de tuin. Over de groei van planten, fruit en groenten leren kinderen op een speelse manier veel. Ook het nut van insecten wordt besproken. Zo is haar grootvader blij met de lieveheersbeestjes die hij ziet in de tuin, omdat ze de bladluis opeten. Maar ook het leven onder de grond wordt getoond aan de lezers. Zo leer je de voor- en nadelen van de mol kennen.

de moestuin van sophieDe tekst is duidelijk en begrijpelijk geschreven en de prenten in het boek laten de verschillende gewassen zien. Mooi is dat je de planten zowel onder als boven de grond kunt zien. Wanneer je kind nog geen groene vingers heeft, zal het waarschijnlijk al snel staan te springen om in de tuin aan de slag te gaan. Het boek brengt een moestuin tot leven, en zal zeker enthousiasme aanwakkeren. Je moet als ouder dus wel bereid zijn een stukje van je tuin of balkon af te staan aan je zoon of dochter.

Zoek samen met je kind zaadjes uit, haal alle benodigdheden en geniet samen van jullie eigen moestuin. Klein beginnen is altijd praktisch, wat eenvoudigs wat niet kan mislukken en snel opkomt is ook en aanrader om voor kinderen het plezier er in te houden. Zij willen immers snel resultaat zien. Dat kan overigens binnen ook: neem bijvoorbeeld tuinkers of – ook lekker en leuk – taugé. Spruitgroente als taugé groeit in het donker, ook leuk voor de verandering. Zaadjes ontkiemen snel en binnen een paar dagen kun je genieten van heerlijke knapperige taugé.

Screenshot 2014-03-21 at 18.41.42De moestuin van Sophie is een aanrader voor iedereen die samen met de kinderen wat groente, fruit of kruiden wil kweken. Voor diegene die dat al hebben is het boek een bron van herkenning en ongetwijfeld staat er meer informatie in dan je kind al weet. Prettig voor het besef dat wortelen, aardappelen en radijsjes niet in de supermarkt groeien…
Heb je een lastige eter thuis? Dan is dit boek zeker een aanrader: ga lekker groente of fruit kweken (laat je kind vooral kiezen wat). Iets wat je zelf hebt laten groeien zal zeker ook de nieuwsgierigheid wekken om het te proeven…

De moestuin van Sophie – Gerda Muller
Prentenboek, 32 pagina’s, Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share