De MS van Tess

Screenshot 2014-03-11 at 11.56.45‘Morgen gaan we naar de huisarts,’ zegt haar moeder ’s middags. ‘Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog.’ ‘De juf zegt dat ik misschien een bril moet,’ zegt Tess. Dat lijkt haar wel leuk, dan kan ze een mooi montuur uitzoeken. ‘Maar waarom doet je oog dan pijn? Ik maak toch maar even een afspraak voor je.’ De huisarts vindt dat Tess verder onderzocht moet worden in het kinderziekenhuis. Daar blijkt dat ze MS heeft.

Recensie:
De MS van Tess is een boekje uit de serie “De ziekenboeg.” Ik heb al wat andere delen uit deze reeks gelezen en ik vind het fantastisch dat dit soort boeken er zijn. Informatieve boeken over allerlei ziekten een aandoeningen. In de serie “de ziekenboeg” worden veelvoorkomende kwaaltjes beschreven. Denk hierbij aan een gebroken been, een lui oog, waterpokken of over buisjes in je oren. De serie “de ziekenboeg extra” behandelt chronische ziekten.

Ik ben verrast als ik zie dat er een boekje over de ziekte MS (Multiple Sclerose) is. Vooral omdat het gaat over een meisje dat deze ziekte krijgt. Ik weet dat de ziekte zich meestal openbaart op latere leeftijd, maar ook bij kinderen kunnen de symptomen dus ontstaan. Achterin het boek lees ik dat in Nederland ongeveer tien kinderen per jaar de diagnose MS krijgen. Wat goed dat er toch gedacht is aan een informatief boekje voor kinderen over deze slopende ziekte!

ms van tessHet verhaal is duidelijk beschreven en loopt van de eerste symptomen naar het vermoeden van MS. Daarna volgende onderzoeken en uiteindelijk de diagnose en de behandeling. Helaas is het niet te genezen, maar duidelijk wordt uitgelegd dat de medicatie er wel voor kan zorgen dat er zo min mogelijk klachten zijn. Alle aspecten worden duidelijk uitgelegd, waardoor het een prima boekje is voor kinderen die vermoedelijk deze ziekte hebben of net de diagnose hebben gekregen. Ook voor de omgeving – denk hierbij bijvoorbeeld aan vriendjes en vriendinnetjes – is dit boekje erg interessant. Het helpt het bespreekbaar maken en geeft antwoord op veel vragen.

Dit is zo’n boekje waarvan je hoopt dat je het nooit nodig zult hebben, maar waarvan het ontzettend fijn is dat het bestaat!

De MS van Tess- Christine Kliphuis
Informatief, 64 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek bij Bol.com >>>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Thuis bevallen

Nederland is één van de weinige landen in de westerse wereld waar vrouwen ervoor kunnen …