Lena is in de war

Lena-is-in-de-war-cover-vkEr gebeurt iets raars. Lena was altijd een vrolijk meisje, maar sinds haar moeder een relatie heeft met Frits en hij bij hen is komen wonen, doet ze vreemd.
Niemand snapt het, maar sommige mensen maken zich wel zorgen.
Frits doet nare dingen bij Lena en ze raakt er helemaal van in de war …

Een boek voor kinderen in de leeftijd vanaf acht jaar.

Recensie:
Een kinderboek met een heftig onderwerp: seksueel misbruik. Niet een boek dat je er zo maar even bij pakt. Zeker geen boek dat je kinderen alleen laat lezen. Lena is in de war roept bij mij dubbele gevoelens op. Ten eerste vind ik het heel goed dat er boeken over dit soort onderwerpen bestaan. Kinderen moeten weten dat – als ze zoiets zelf meemaken – dat dit absoluut niet mag en dat de volwassene in kwestie dat zelf ook heel goed weet.

Echter vind ik het verhaal in dit boek niet echt een boek om kinderen – die er gelukkig niet mee te maken hebben – te wijzen op rare dingen die mensen kunnen gaan doen. Preventief is dit boek wat mij betreft iets te gedetailleerd. Dat maakt dat ik het moeilijk vind wanneer je dit boek dan met een kind kunt lezen… Eigenlijk pas op het moment dat je bijna zeker weet dat het kind te maken heeft met dit soort praktijken.

Lena woont lange tijd alleen met haar moeder. Haar vader kent ze eigenlijk niet en haar mama vertelt er ook niet veel over. Op een dag verteld mamma dat ze verliefd is en het duurt niet lang of Frits – haar vriend – bij hen in huis komt wonen. Echter blijkt al snel dat dit niet leuk is voor Lena. ’s Nachts komt Frits bij haar op de kamer en zit aan haar. Wat er gebeurt wordt wel erg gedetailleerd beschreven, zoals te lezen is in de volgende zin. “Frits zit naast haar en heeft zijn hand in haar onderbroek, zijn andere hand heeft hij in zijn eigen onderbroek en hij maakt rare geluiden.”

Lena is in de war

Omdat ik dit onderwerp wel belangrijk vind hebben wij thuis het boek Mijn lichaam is van mij liggen. Hier wordt onderscheid gemaakt met gewenste en niet-gewenste (dus onprettige) aanrakingen. De boodschap is duidelijk, zonder dat je jouw kind direct angst aan jaagt met verhalen over nare mannen die vreemde dingen doen met meisjes.

Persoonlijk zou ik Lena is in de war niet gaan voorlezen aan mijn dochter. Het is – naar mijn mening – echt een boek dat bedoeld is voor kinderen die er mee te maken hebben (gehad) om ze te laten zien dat het niet aan hen ligt en dat ze er niets aan kunnen doen. Dat degene die dat bij hen doet dit absoluut niet mag doen.

Lena is in de war – Margreet Krottje
Informatief, 48 pagina’s, De Droomvallei
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Het hout [recensie]

In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw …

Share
Share