Vliegeren [recensie]

Vijftig verhalen staan er op deze luister CD, voorgelezen door de auteur zelf: Thea Dubbelaar. Het luisterboek biedt ruim 3 uur aan verhaaltjes, versjes fabels en sprookjes.

Recensie:

Onderweg naar een dierbare vriendin in Limburg bedacht ik dat ik dit luisterboek wel eens aan de kinderen kon laten horen. Een rit van bijna anderhalf uur, dus in Hilversum ging “Vliegeren” de CD-speler in. En dat was een succes! Ademloos hebben de kinderen (tweeling j/m van 7 en een jongen van bijna 10) naar de verhalen geluisterd. En zelf heb ik ook genoten!

Er is een grote diversiteit aan verhalen en verhaaltjes. Variërend van korte verhaaltjes die een duidelijk herkenbare situatie uit het leven of de gedachtewereld van een kind schetsen, verhalen van kinderen uit andere landen, die een beeld geven van het leven in bijvoorbeeld Afrika, indringende verhalen, verteld vanuit de belevingswereld van een jongen/man met het Syndroom van Down of vanuit een verlamd kind. Heel puur wordt verlatingsangst in een verhaal verwoord en soms is het gewoon alleen maar grappig.

Enkele verhalen overvielen me door de slechte afloop. Zoals het verhaal waarin het konijntje van een jongen kwijt is en hij bang is dat deze verscheurd gaat worden door de valse hond van een buurtjongen. Uiteindelijk gaat de hond inderdaad achter het konijn aan en wordt de hond overreden. En zo waren er nog een paar verhalen waarbij ik even mijn adem inhield om te ontdekken welk effect ze op de kinderen hadden.

Screenshot 2014-02-27 at 17.26.35Toen we er achteraf over gesproken hebben, bleken de kinderen het allemaal minder heftig te beleven dan ik had gedacht. Kennelijk is Thea Dubelaar er in geslaagd om ook verhalen zonder goede afloop hanteerbaar te schrijven en te vertellen aan kinderen.

Wat mij behalve de prachtige verhalen nog het meest aangenaam verraste aan het luisterboek was het taalgebruik. Geen kinderlijke woorden, simpele zinnen, maar prachtige teksten, vol volwassen woorden en uiterst zorgvuldig voorgelezen door de auteur zelf. Een verademing dat een auteur een kind als serieus lezer/luisteraar kan zien. Ik heb er persoonlijk nooit het nut van ingezien om een hond een “woefwoef” te noemen en waarom zou je een kind van twee niet alvast meegeven dat een berk een berk is en een eik een eik, in plaats van alles maar ‘boom’ te noemen. Maar dit terzijde.

Thea Dubelaar gebruikt voor haar verhalen prachtige, beeldende zinnen die ondanks dat ‘moeilijke woorden’ niet geschuwd worden, prima te lezen/beluisteren zijn voor kinderen vanaf een jaar of 6. Ik denk wel dat je als volwassene mee zou moeten luisteren om af en toe wat te kunnen uitleggen of om te checken hoe een verhaal binnenkomt bij je kind.

Wij hadden het luisterboek nog niet ‘uit’ toen we de oprit naast ons huis opreden en het was opvallend dat zelfs na twee keer anderhalf uur in de auto te hebben gezeten, de kinderen het liefst nog even bleven zitten om de CD af te luisteren!

Vliegeren – Thea Dubelaar
luister CD; 3 uur 13 minuten
Bestel dit luisterboek (voordelig) hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Buffalo Bill en De Kleine Zeemeermin [luisterboek en leesboek]

Ik ben dol op luisterboeken en heb een heleboel Vlaamse luisterCD’s. De Nachtegaal (ook geschreven …