Buskruit met muisjes

Screenshot 2014-02-24 at 21.22.08Alles wat je (niet) wilt weten over het krijgen van een baby: ‘waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?’
Een herkenbare vraag voor veel prille moeders en een van de redenen voor Nina, Noor en Marieke om hun ervaringen op te schrijven.

Tegenwoordig zijn er veel boeken over zwangerschap, bevallen en de eerste maanden met je baby te vinden. En die boeken gaan allang niet meer alleen maar over de leuke en mooie dingen die je te wachten staan. Wat dat betreft is Buskruit met muisjes niet uniek. Toch beweren de schrijfsters dat dit boek anders is dan alle andere boeken. Wellicht komt dat doordat de schrijfsters van in totaal negen kinderen dit boek uit eigen ervaring hebben geschreven? 2014-02-23_00003

Dit boek begint met een tekst geschreven door Natasja Froger, en als ik verder blader zie ik dat er meer bekende Nederlanders (o.a. Paul de Leeuw, Nicolette van Dam) een stukje over hun ervaringen hebben geschreven.

Buskruit met muisjes is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en begint natuurlijk bij de zwangerschap. In dit hoofdstuk lees je over de praktische zaken die geregeld moeten worden, kraamzorg, verzekering, de babyuitzet. En de kwaaltjes worden ook uitvoerig beschreven, erg handig zijn de tips die ze geven als je last hebt van brandend maagzuur of bij vocht vasthouden. Het valt me op dat de tekst allemaal erg luchtig en met een flinke dosis humor is geschreven, dit leest erg prettig. ‘als je last hebt van bandenpijn kun je een speciale buikband aanschaffen voor extra ondersteuning, ook wel de buikbeha genoemd. (deze ziet er net zo erg uit als het klinkt).

Het hoofdstuk dat over de bevalling gaat staat ook wederom vol met handige tips en geeft je een redelijk goed beeld van hoe een bevalling kan verlopen. Wat ook in dit hoofdstuk weer terug komt zijn de blauwe kaders met de titel ‘Beste Jan’, hierin lees je tips die bedoelt zijn voor de (aanstaande) vaders. Deze stukjes zijn ook voor ons vrouwen erg leuk en herkenbaar om te lezen.Het grootste gedeelte van het boek gaat over de tijd na de bevalling. Een heleboel adviezen en tips die je daar leest zul je ook van je kraamverzorgster horen, maar je krijgt die eerste dagen zoveel te verwerken dat het fijn is om zo nu en dan even met dit boek erbij het een en ander op te zoeken. In dit hoofdstuk merk je dat het boek geschreven is door ervaringsdeskundigen. Bij de onderwerpen slapen en voeding kom ik dingen tegen die ik graag had willen weten en horen toen ik zelf in die fase zat.

2014-02-23_00002

Ook al ben ik de zwanger en babyfase al voorbij, het was absoluut geen straf om dit boek te lezen. De luchtige manier van lezen en de humor die erbij wordt gebruikt maakt dat ik het boek met veel plezier heb gelezen. Wat de schrijfsters zelf ook aangeven is dat dit boek geschreven is door moeders voor moeders. Dus de feiten die er in staan zijn niet ieders feiten maar hun feiten. Maar dat is denk ik waar de meeste (aanstaande) moeders nou juist behoefte aan hebben. Ervaringen en tips van andere moeders over zaken die je moeder niet meer weet of wat je niet zo makkelijk aan een vriendin vraagt.

Dit boek is een fijn hulpmiddel voor iedere vrouw en de aanvulling met de blauwe kaders voor de vaders maakt het ook zeker geschikt voor de man. Wat mij betreft mag er een vervolg op komen. Ze zullen vast genoeg tips en verhalen hebben over dreumesen, peuters, kleuters….

Buskruit met muisjes – Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff en Marieke Wigmans-Bremers
Informatief, hardcover, 204 pagina’s, Gloriae
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …