Stoner [recensie]

Screenshot 2014-02-20 at 15.17.20William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Recensie

Bovenstaande omschrijving van het boek Stoner is afkomstig van uitgeverij Lebowski, waar dit boek van John Williams is uitgegeven. Het geeft enigszins weer waar het boek over gaat, maar doet geen recht aan de inhoud van het boek. Want hoewel er eigenlijk weinig gebeurt, gebeurt er tegelijkertijd heel veel. Ook met mij, als lezer, want dit boek heeft me geraakt.

Hoe omschrijf je een boek als Stoner? Het is eigenlijk niet te omschrijven. Het verhaal is na te vertellen, zoals de uitgeverij heeft gedaan, maar het is zo prachtig geschreven èn goed vertaald, dat het binnenkomt, dat het raakt. Het leven van William Stoner, wat je door de indringende manier van schrijven, van heel dichtbij meemaakt, meevoelt, laat iets achter wanneer je het boek weglegt. William Stoner, de hoofdpersoon uit het boek, raakt met zijn integriteit, met zijn onmacht en het is meesterlijk hoe John Williams dit zo heeft weten op te schrijven dat het diepe indruk maakt.

Het enige wat ik nog over dit boek wil zeggen: ga het lezen! Het zou jammer zijn wanneer je de ervaring  mist van het lezen van dit indringende boek.

Stoner – John Williams
Lebowski Publishers, 320 pagina’s
Bestel dit prachtige boek hier >>>>

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Butcher’s Crossing – John Williams [recensie]

Amerika, 1873. De jonge Will Andrews stopt met zijn opleiding aan Harvard en trekt westwaarts …

Share
Share