Verse spinazie met spekjes [recept]

Screenshot 2013-12-29 at 14.47.43Spinazie is behalve gezond ook erg lekker. Het is gemakkelijk en snel te maken (max 15 min) en eenvoudig te combineren met smaakversterkende ingrediënten. Ik geef hier mijn “eigen” recept met wat variaties.

Hier een eenvoudige manier om zelf spinazie te bereiden (zak verse spinazie, spekjes, crème fraîche, paneermeel, zout en peper)

Neem een grote zak (gewassen) spinazie. Let op dat als de spinazie kookt er niet veel volume groente overblijft. Dus bij grote eters en/of veel eters koop je twee zakken.

Doe in een grote pan een bodempje water en breng die aan de kook. Voeg aan het water royaal zout toe, anders smaakt de spinazie erg gauw flauw.

Ondertussen vul je de gootsteen met schoon koud water en was de spinazie. Ik zou dat ook doen als de spinazie al gewassen in de zak uit de supermarkt zit, want het aanhangende water zorgt ervoor dat ondanks het kleine bodempje in de pan de spinazie toch genoeg water krijgt om te koken.

Als het water kookt breng je de spinazie uit het gootsteenwater rechtstreeks in de pan. Als je meer spinazie hebt dan je pan groot is:  geen paniek, breng de spinazie dan geleidelijk in de pan, want als de groente in het kokende water zit ‘krimpt’ het snel zodat er weer ruimte komt voor meer verse blaadjes!

Zorg er voor dat de laatste toegevoegde spinazie ongeveer 5 minuten in het kokende water gaar kan worden. Roer zo nu en dan in de pan. De spinanzie is gauw goed en ‘bijtvast’ is geen probleem. Spinazie is ook rauw heel goed te eten.

Giet het groentesap af. Vang eventueel het sap op want daar kan je nog wel sausen of soep van maken; of geef het door het eten van je hond. Ik giet het meestal in een vergiet die boven een andere pan het vocht opvangt. Druk met de pollepel zoveel mogelijk vocht uit de gekookte groente. Laat het goed uitlekken.

Bak ondertussen in een kleine koekenpan wat spekblokjes. Doe aan het einde van het bakken de crème fraîche in de koekenpan en verwarm het met de spekjes mee.

Als de spinazie is uitgelekt breng het op een keukenplankje en spreid het uit. Laat het eventueel verder uitlekken. Doe er nog wat zout en zwarte peper naar behoefte over. Neem dan een groot keukenmes en hak de spinazie dan met snelle en welgemikte slagen; zorg dat je een schort voor hebt.

Dan breng je over de hele ‘plak’ gehakte spinazie een laagje paneermeel. Schuif dan de spinazie in een ruime schaal. Doe daar de gebakken spekjes met crème fraîche bij en dan goed roeren. Als het naar je zin nog te ‘nat’ is, gewoon meer paneermeel toevoegen.

Klaar is Kees en de spinazie.

Wat meer variaties:

  • laat de spek eruit
  • doe er stukjes appel door; of voor het gemak een klein potje appelmoes.
  • in plaats van appel(moes), rabarber-moes, cranberry compote
  • voeg licht gebakken pijnappelpitten toe.

Bij spinazie hoort natuurlijk gewoon gekookte aardappelen, en wat vlees. Denk eens aan ouderwetse sudderlapjes, eventueel (zelfgemaakte) appelmoes en als drinken (karne)melk.

Veel succes. Ik wacht op jullie uitnodigingen voor een goed spinazie diner!

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Aubergine: kindvriendelijk gerecht 1 [recept]

Aubergines bevatten veel vezels en slechts 20 calorieën per 100 gram. Ze zijn vet-, koolhydraat- en …