Boeddhisme voor drukbezette ouders

Boeddhisme voor drukbezette oudersWaarom zouden boeddhistische leefregels alleen voorbehouden zijn aan mensen die alle tijd van de wereld hebben? Drukbezette ouders hebben misschien de neiging wat te wachten op meer vrije tijd om zich hierin te verdiepen, maar dit boek bewijst het tegendeel: je kunt prima oefenen met boeddhistische basisprincipes terwijl je je kinderen naar school brengt, in de file zit, tijdens het winkelen, of als je thuis werkt dan wel op kantoor.

Sarah Napthali, auteur van een serie veelgelezen boeken over boeddhisme en moederschap  behandelt in dit boekje niet minder dan 136 thema’s waar ouders vroeg of laat mee te maken krijgen, variërend van angst, driftbuien, lastig eetgedrag  gebrek aan zelfvertrouwen en humeurigheid, tot ongeduld, slapeloosheid schuldgevoel en verveling. Een boeddhistische leefwijze helpt om de stress van alledag het hoofd te bieden, in welke levensfase je ook verkeert.

Recensie:

Toen ik dit boek kreeg dacht ik “o jee” en begon enigszins ongemakkelijk aan het boek.  Elke bladzijde begint met een inleiding die een “probleem” weergeeft. Vervolgens beschrijft men dan de reactie die vaak hierop volgt en de gevoelens die hierbij kunnen komen kijken. Dan wordt de boeddhistische leer erbij gepakt en wordt opnieuw gekeken naar het probleem en welk gedrag en gevoelens hieraan te grondslag liggen. Tot slot geeft men dan weer hoe je hier vanuit de boeddhistische leer mee om kunt gaan zonder dat je daarover in de stress schiet of je ongemakkelijk hierover voelt.

Wat ik een mooie zin uit het boek vind is: We kunnen geen perfecte ouders zijn en onze kinderen hoeven ook niet perfect te worden. Ze worden er beter van als hun ouders echte mensen zijn die hun best doen – geen robots.

Ik vond het interessant om het te lezen maar dat ik me nu bekeer tot het boeddhisme…. dat niet. Je bekijkt dingen na het lezen misschien van een andere kant en dat kan nooit verkeerd zijn.

Boeddhisme voor drukbezette ouders is geschreven door Sarah Napthali en uitgegeven door Altamira uit Haarlem.
Bestel het boek hier >>>>

About Ingrid

tonnie.hospers@zonnet.nl'
Ik ben getrouwd met Tonnie en moeder van drie kinderen. Myrthe geboren in 2002, Stefan in 2004 en Patrick 2006. De jongste is verstandelijk gehandicapt wat zich uit in een ontwikkelingsachterstand van ruim een jaar tot anderhalf. Hij zit op speciaal onderwijs maar is een heerlijk spontaan, lief, ondernemend maar soms ook erg ondeugend jongetje. Het hebben van een kindje wat anders is dan gemiddeld heeft natuurlijk wel zijn invloed op het wel en wee in het gezin maar we proberen er allemaal zo normaal mogelijk ermee om te gaan. Ik ben supertrots op alle drie mijn kanjers. Myrthe en Stefan leren door Patrick rekening te houden met anderen die anders zijn/denken/doen. Ze zijn lief behulpzaam en zorgzaam en hebben een groot verantwoordelijkheids gevoel t.o.v. hun broertje. Naast het recesseren werk ik nog 2 dagen in het ziekenhuis als secretaresse en 1 avond per week in de thuiszorg als ziekenverzorgende. Naast het zorgen voor anderen vindt ik lezen helemaal top evenals dingen ondernemen met het gezin en heerlijk buiten zijn. Lezen is voor mij een heerlijk moment voor mezelf hetgeen ik dan ook probeer iedere dag te creëren al is het maar een half uurtje.

Check Also

Leuke uitspraken van ons kleine Josephientje – deel 6: opvoeding [persoonlijke blog]

Laatst kwam ik in de la een notitieboekje tegen met leuke uitspraken van Josephine, toen …