Emma op vakantie

emma op vakantieEmma gaat op vakantie met haar grote zus Floor en haar mama en papa. Alleen poes Minoes kan niet mee.
Op vakantie gaan is vaak heel leuk, maar soms ook wel spannend. Stel je voor dat je midden in de nacht wakker wordt in een vreemd bed, in een vreemd huis. Wat doe je dan?
Een boek met vrolijk gekleurde tekeningen vol grappige details om de vakantie nog leuker te maken.

Recensie:
Een bijzonder prentenboek dat bestaat uit twee verschillende formaten pagina’s. Het boek bevat geen tekst en elke prent beslaat twee naast elkaar liggende bladzijden. Tussen twee grote pagina’s in, zit een halve pagina, die deel uit maakt van de complete prent. Hierop is een situatie te zien die je kunt tegen komen in de vakantie. Simpele – en voor ons volwassenen – logische gebeurtenissen, maar die voor jonge kinderen erg bedreigend kunnen overkomen.

emma op vakantie (2)Een duidelijk voorbeeld kun je op de foto’s zien die bij dit artikel zijn geplaatst. Je ziet een gesloten wc-deur, een bewegende deurklink en een meisje dat op de grond ligt voor de wc. Een dame kijkt verbaasd toe, terwijl ze over het meisje heen stapt.

Wanneer je de halve pagina omslaat zie je het tafereel veranderen. Een moeder knuffelt haar jongste dochter, de grote zus  is duidelijk opgelucht, een zakmes ligt op de grond en de dame die niet vreemd de situatie bekeek is nu klaar met haar toiletbezoek. Op deze manier kun je met peuters praten over dingen die anders zullen zijn in de vakantie en  kinderen wat houvast bieden in deze spannende tijd. Overigens zijn het ook situaties die buiten de vakanties om voor kinderen spannend kunnen zijn.

emma op vakantie fotoEmma op vakantie is een boek zonder woorden en dat maakt dat je als ouder zelf je eigen tekst kunt bedenken. Kijk met je kind naar de illustraties en praat over wat er te zien is. Laat je zoon of dochter ook dingen aanwijzen en benoemen, zodat hij of zij ook de kans krijgt duidelijk te maken wat voor spanning zorgt.
De kracht van het boek zijn de woorden die ontbreken; elke keer kan het verhaal weer anders zijn. Kijkend naar de prenten, ontdek ik af en toe zomaar iets nieuws wat mij nog niet eerder was opgevallen.

Leuk prentenboek met herkenbare situaties dat zeker nuttig kan zijn bij kinderen die snel angstig zijn wanneer alles om hen heen verandert.

Emma op vakantie – Jolet Leenhouts & Karin Wissenburg
Prentenboek, 32 pagina’s, De Vier Windstreken
Bekijk “Emma op vakantie” bij Bol.com, klik hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Op zoek naar een budget vriendelijke reis? Zoek niet langer: ga naar de Waddeneilanden!

Nieuwe culturen ontdekken en onvergetelijke ervaringen opdoen. Het hoeft allemaal niet veel te kosten, op …

Share
Share