Paula en Khalilo, lekker schooieren

Paule en KahliloPaula en Khalilo is zonder overdrijven een heerlijk boek! Hoofdpersonen zijn Paula en Kahlilo, allebei zes jaar. Paula is een Nederlands meisje, Khalilo is haar Marokkanse buurjongen. En samen beleven ze avonturen, zoals kinderen van zes die kunnen beleven. Ze zien iemand bij bij juf Kleen door het raam naar binnen klimmen en denken dat het een inbreker is. Ze maken een rondje door de wijk en krijgen dropjes van oma Boot en een plakje worst van slager Lendelap. Ze komen op school bij een nieuwe meester, meester Bert. Ze vieren Sint Maarten, gaan schaatsen, maken een paasontbijt op school, vragen om een huisdier, hebben zwemles en gaan op schoolreisje. De moeder van tweeling Cleo en Cloë is vrij bekakt en irritant en meester Bert is een absolute held.

image

De volledige titel is Paula en Kahlilo, lekker schooieren. En tja, wat is schooieren eigenlijk? Dat vragen ze zichzelf af en dat vroeg mijn jongste dochter van zeven zich ook al af. Wat is het eigenlijk? Wat doen zesjarigen? Een beetje rondhangen, avonturen beleven, snoepjes en aandacht van volwassenen krijgen, denken dat ze heel groot zijn, maar eigenlijk nog heel klein en onbevangen zijn.

image

Paula en Khalilo is geschreven door Angela Groothuizen, het is haar eerste kinderboek. Maar wel eentje dat smaakt naar meer! Jongste dochter van zeven zei gelijk nadat ze het boek uithad, ‘ik hoop dat er snel een tweede deel van komt’. Mijn zevenjarige leest erg goed en heeft het boek zelf gelezen. Aan de meeste zes- en zevenjarigen zal het voorgelezen moeten worden, maar ik kan me niet voorstellen dat je daar een bezwaar tegen hebt. De verhalen zijn erg leuk, vlot geschreven en boordevol humor .

Een van de leukste zinnen uit het boek vond ik ‘De eenden zitten een beetje mopperend bij elkaar te kwaken bij een wak.’ Het is een boek over vriendschap, opgroeien en het leven. Paula en Khalilo is multicultureel en daarmee helemaal van deze tijd en passend binnen de Nederlandse maatschappij. Mijn dochter vond het ook erg leerzaam, ze is tot de ontdekking gekomen dat je niet altijd direct moet oordelen, dingen kunnen soms anders zijn dan ze lijken (want die inbreker bij Juf Leen, was dat eigenlijk wel een inbreker?).

image

Angela Groothuizen heeft het boek geschreven naar aanleiding van haar eigen jeugdherinneringen. Zo’n jeugd gun je ieder kind. Paula en Khalilo is geïllustreerd door Rob Mooij, de partner van Angela Groothuizen. De illustraties zijn erg grappig en ondersteunen het verhaal goed. De illustraties die je hier ziet, zijn een paar van de favorieten van mijn dochter en mij. Bij het boek hoort ook het vrolijke liedje ‘Schooieren, geschreven door Angela samen met haar muzikale partner.

Paula en Khalilo, lekker schooieren – Angela Groothuizen
kinderboek, gebonden, 72 pagina’s, Xander Uitgevers bv
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share