Sinterklaas maaltijd: ovenschotel met pepernoten

pepernotenIn de sinterklaasperiode is het gezellig om samen pepernoten te bakken of om te knutselen, al dan niet met gezellige sinterklaasliedjes op de achtergrond. Maar ook de warme maaltijd kan in het teken staan van Sinterklaas, en wel met deze ovenschotel, een variant op een van mijn favoriete winterse ovenschotels.

Wat heb je nodig? Ik doe even de snelle variant, voor 4-5 personen:

  • 1 grote pot rode kool
  • 2 zakjes aardappelpuree voor ovenschotels
  • 400 gram gehakt
  • 200 gram pepernoten
  • paneermeel
  • beetje boter

Alles kan natuurlijk ook vers/zelfgemaakt worden, zelfs de pepernoten, maar ik neem aan dat ook in jullie gezinnen deze periode al hectisch genoeg is, dus af en toe mogen trotse moeders (en vaders) best profiteren van wat fabrikanten al aan werk voor ons hebben bereid. Maar wanneer je nog fut hebt, bak gerust zelf pepernoten, draai gehakt (vegetarisch gehakt mag ook) en maak je eigen aardappelpuree en paneermeel. Wanneer je zelf rode kool maakt: appeltjes zijn dit keer niet nodig!

Recept:

Screenshot 2013-11-29 at 19.57.37Bak in een koekenpan met wat boter het gehakt rul. Maak ondertussen de aardappelpuree. Wanneer het gehakt gaar is, kun je de pepernoten toevoegen. Het geheel wordt wat plakkerig, dus zorg dat het niet aanbrandt. Vet een ovenschotel in en doe het gehakt-pepernoten mengsel onderin. Doe de rode kool er overheen en als laatste doe je een laag aardappelpuree over alles heen zodat de rode kool bedekt is. Bestrooi het geheel met paneermeel en verdeel een paar kleine klontjes boter er overheen. Zet de schotel 40-45 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). En dan… eet smakelijk!

 

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Ovenschotel met courgette en feta

Vegetarische ovenschotel met courgette en feta. Wanneer kleine kinderen mee-eten kun je overwegen de olijven …