Balanceren op één been

Kinderen, werken, huishouden, school, clubjes, sociale contacten: als single moeder heb je in deze uitdagende tijd een hoop ballen in de lucht te houden. En soms laat je er zomaar eentje vallen. Soms lijkt het of je de enige bent die worstelt. Dit positieve zelfcoachingsboek is dan een steuntje in de rug. Ervaringsdeskundige en coach Sasja Nicolaï helpt je verder met oefeningen die je zelf kunt doen. Je hoeft er de deur niet voor uit en kunt er aan werken als de kinderen in bed liggen. De ervaringsverhalen van andere alleenstaande moeders zorgen voor herkenning. En met de inzichten die de oefeningen je geven, breng je meer balans en rust in je leven.

Recensie
Moeder zijn is sowieso een drukke, fulltime baan die altijd onverwachte zaken met zich meebrengt. Wanneer je een partner hebt is het fijn dat je af en toe – als de stoom je uit de oren komt – kunt zeggen “schat, nu zijn ze even voor jou…”. Als alleenstaande mama heb je die luxe niet en op dat soort momenten is het erg fijn om even te denken aan het feit dat je niet de enige bent die in deze situatie zit. Want of je nu voornamelijk fluitend door het leven gaat als “single mom” of dat je regelmatig in de knoop zit met van alles en nog wat… Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die in deze situatie zit.

Balanceren op één been is een zelfhulpboek voor alleenstaande moeders, maar ook als alles lekker loopt bij jou thuis, is dit boek nog een goede aanrader. Naast praktische tips staan er ook verhalen in van andere alleenstaande mamma’s. Zowel bekende als niet bekende moeders komen aan het woord. De schrijfstijl is prettig en het boek leest daardoor erg makkelijk weg. Het is ook geen boek dat je van begin tot einde uit hoeft te lezen. Na het algemene stukje kun je direct gaan naar het onderwerp waar je op dat moment graag meer over wilt weten. Het is dan ook een praktisch naslagwerk om in huis te hebben. Want ook al loopt nu alles op rolletjes, over een maand loop je misschien toch tegen een probleem aan. Voor in het boek staat een duidelijke inhoudsopgave waar je snel kunt vinden op welke bladzijde jouw onderwerp staat.
Het boek is onderverdeeld in duidelijke hoofdstukken, die dieper in gaan op bepaalde onderwerpen en uiteraard staan er bijpassende oefeningen in om de knel- en verbeterpunten inzichtelijk te maken voor jezelf.

De oefeningen in Balanceren op één been heb ik alleen gelezen, maar niet gedaan. Dit omdat het voor mij – op dit moment – niet relevant is. Ik roei met de riemen die ik heb en dat gaat prima. Waar ik wel profijt van heb gehad (en overigens ook plezier) zijn de ervaringsverhalen. Herkenbaar en zonder oordeel: maar je steekt er altijd wat van op! Wat dat betreft is het boek mijn inziens alleen daarom al zijn geld waard. Gewoon heerlijk om tussendoor steeds een stukje uit te lezen! En prettig om achter de hand te hebben als je wel ergens tegen aan loopt.

Balanceren op één been – Sasja Nicolaï
Opvoeding & Verzorging,  paperback, 176 pagina’s, Spectrum
Bestel dit boek hier >> 

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

3 stappen naar zelfzorg voor alleenstaande moeders

Als alleenstaande moeder heb je het zwaar. Niet alleen heb je een kind waar gezorgd …