Mijn lichaam is van mij!

Nee zeggen en onaangename aanrakingen afweren is niet eenvoudig. Voor zelfbewuste kinderen is het makkelijker om duidelijk aan te geven wat ze prettig vinden en wat niet. Maar het is voor alle kinderen erg belangrijk om zich bewust te zijn van hun gevoelens en lichaam, en te weten dat ze aan mogen geven wat wel of niet gewenst is. Dit boek nodigt door zijn heldere tekeningen en tekst uit te praten over het thema ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ en leert jonge kinderen hun grenzen aan te geven.

Recensie
Wanneer ik de titel Mijn lichaam is van mij! lees, is mijn interesse direct gewekt. Zeker wanneer ik de tekst op de achterflap lees en er achter kom dat het boek inderdaad gaat over seksueel misbruik bij kinderen. Een belangrijk onderwerp dat best lastig is aan te kaarten bij je zoon of dochter. Want je wilt ze wel bewust maken van dat er mensen zijn die dingen doen die niet horen, maar je wilt ze geen angst aanjagen. De prent en de titel op de kaft van het boek trekken in ieder geval ook de aandacht van mijn dochter, dus lees ik het boek aan haar voor.

Het verhaal van Mijn lichaam is van mij! begint met de ontwikkeling van het lichaam van baby tot kind. Hoe oud de hoofdpersoon Sanne is, wordt in het midden gelaten, maar het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar. Daarna komen er verschillende aanrakingen aan bod die prettig zijn: op schoot zitten bij oma, een dikke knuffel van papa. Wat ik zeer positief vind aan dit boek, zijn de prenten die een levensechte reactie tonen op de aanrakingen. Bij gewenst contact zie je een vrolijke en ontspannen Sanne. Maar wanneer het verhaal verder gaat en we komen bij de ongewenste aanrakingen, zie je dat Sanne afstand probeert te creëren en dat ze niet blij kijkt. De overgang is duidelijk, terwijl er slechts een kleine stap wordt gemaakt. Het gaat over de “gewone” niet prettige aanrakingen: iemand die net even te lang doorgaat met kietelen, het krijgen van een natte zoen op de wang of het iets te stevig vasthouden. De gevoelens worden benoemd in de tekst, maar de tekeningen zeggen wat dat betreft meer dan duizend woorden.

Mijn lichaam is van mij! is een verhaal dat de interactie met de lezers op zoekt. Kinderen worden op speelse wijze gestimuleerd hardop te zeggen: “Blijf van me af! Ik wil het niet!” Een speels element waaraan kinderen maar al te graag gehoor aan geven. Leerzaam omdat ze zo toch de boodschap meekrijgen dat zij de baas zijn over hun lichaam en niemand anders en dat “nee” zeggen een recht is dat iedereen heeft. Pas aan het einde van het verhaal wordt het bruggetje gemaakt naar seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wanneer iemand iets doet wat jij niet wilt en niet ophoudt, moet je iemand die je vertrouwt vertellen wat er aan de hand is, zodat hij of zij jou kan helpen.

Het boek heeft een prettige schrijfstijl, de teksten zijn kort en bondig. Het leert kinderen dat ze de baas zijn over hun eigen lichaam. De illustraties vind ik persoonlijk het sterkst in dit boek. Je ziet en voelt bij het zien van de prenten welk gevoel de aanrakingen oproepen en dat is – zeker bij jonge kinderen – essentieel. Een boek dat een aanrader is om in huis te hebben als er jonge kinderen in je gezin zijn, maar ook een nuttig boek voor in de klas op de basisschool waarbij de leerkracht dit onderwerp kan behandelen.

Mijn lichaam is van mij! – Dagmar Geisler
Informatief, hardcover, 28 pagina’s, NBD Biblion
Bestel dit boek hier>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

CORPUS – reis door de mens

Wanneer je ooit op de snelweg A44 in de buurt van Leiden hebt gereden, heb …