Zambezia De Verborgen Vogelstad 3D

In de nieuwe animatiefilm Zambezia maken we kennis met de jonge valk Kai, een impulsief, maar dapper vogeltje. Wanneer hij hoort van Zambezia, een grote vogelstad aan de rand van een enorme waterval, heeft hij maar één missie: zo snel mogelijk richting de beroemde plek. Zambezia is een vrolijk en spannend 3D-avontuur voor het hele gezin, maar is wel bedoeld voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Recensie 
De bioscoop, voor de meeste kinderen een geliefd uitje. Een film in het donker kijken op een enorm groot scherm is toch wel wat anders dan thuis op de bank naar de televisie te zitten staren. Voor een portie magie is er het fenomeen 3D-film en daarvan is Zambezia, de verborgen vogelstad er één van. Afrika heeft al een grote aantrekkingskracht op mijn dochter en als ze hoort dat we naar deze film gaan – die zich in Afrika afspeelt – staat ze dan ook te popelen om richting de bios te gaan. Daar aangekomen ploffen we neer in de luxe rode stoelen en wachten tot het avontuur gaat beginnen.

Al snel maken we kennis met een schattige jonge valk, die met zijn papa op een afgelegen plek in Afrika woont. Zijn vader Tendai leert hem hoe hij moet overleven, al maakt Kai er liever een spelletje van. Al snel wordt duidelijk dat zijn vader erg streng voor hem is en dat Kai zijn moeder niet meer leeft. Maar waarom laat Tendai er niet veel over los en wat is de reden van hun afgezonderde bestaan? Dit zijn niet alleen vragen die bij de kijker naar boven komen, ook het jonge vogeltje Kai vraagt zich dat regelmatig af. Wanneer hij alleen thuis is komt er – letterlijk – een verdwaalde ooievaar in zijn huis terecht. De ooievaar stelt zich voor als Gogo en vertelt Kai dat ze onderweg is naar Zambezia. De onwetende Kai heeft geen flauw idee waarover Gogo het heeft, maar als hij eenmaal door heeft dat er meer is dan het afgelegen oord waar hij woont, staat zijn besluit vast: hij gaat naar de verborgen stad Zambezia. Echter vindt zijn pappa dat geen goed idee, maar de kleine valk laat zich niet tegenhouden. Wanneer Kai in Zambezia de verborgen vogelstad aankomt, begint het avontuur pas echt. Hij hoort al snel over de Hurricane Air Defence Force, de vogels die Zambezia veilig houden. Hij mag meedoen met de training voor deze speciale eenheid en daar begint ook meteen het grootste avontuur van zijn leven. Zambezia is namelijk in gevaar…

De beelden van deze film zijn in 2D al prachtig om te zien, maar in 3D wordt het decor adembenemend mooi. Je waant je in het paradijs op aarde. Maar bij beelden alleen blijft het niet. Wanneer je Zambezia nadert en de grote waterval ziet, voel je het water ook naar beneden kletteren. Je ervaart de trilling van de enorme watermassa die naar beneden stort. De sprookjesachtige stad wordt echter aangevallen door een groep hagedissen, die het rijk willen overnemen. Hier kom je ook meteen bij het gedeelte dat voor kinderen best spannend kan zijn. Er wordt gevochten en alhoewel dit echt wel op kindvriendelijke wijze wordt gedaan, kan het op zo’n 3D scherm toch wel heel beangstigend zijn voor jonge kinderen. Vooral de grote hagedis Budzo heeft een  woest voorkomen en komt door de 3D-bril op je neus gevaarlijk dichtbij. Het is dus terecht dat deze film als kijkcijfer de leeftijd van zes jaar en ouder hanteert.

Van angst was bij mijn dochter geen sprake, maar zij beseft heel goed dat het een film is en niet echt. Wanneer je kind snel bang is voor monsters of geweld, is het wellicht beter om deze film over te slaan. Als ouder kun je denk ik zelf deze afweging goed maken na het kijken van de trailer, maar denk daarbij wel het drie-dimensionale effect erbij. Gelukkig beslaat het gevecht slechts een beperkt gedeelte van de film en er wordt gelukkig ook erg veel gelachen. Bovendien zit er ook nog een leerzame levensles in deze film, waardoor je zeker met een goed gevoel de bioscoopzaal verlaat.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share