Het geluid van vallende dingen

De colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasquez studeerde enkele jaren aan de Sorbonne in Parijs en woonde jarenlang in Barcelona. Inmiddels heeft hij drie romans en een verhalenbundel op zijn naam staan. Voor het boek Het geluid van vallende dingen ontving hij in 2011 de literatuurprijs Premio Alfaguara.

In Het geluid van vallende dingen zien we een bijna dertiger op zoek naar zijn eigen leven en het verleden van een bijna vreemdeling. Antonio Yammara, een jonge rechtendocent, is pas getrouwd en vader van een dochtertje, Leticia. Na zijn werk gaat hij bijna dagelijks een potje biljarten in een café in Bogota, een stad in Columbia. Daar ontmoet hij Ricardo Laverde, hij raakt bevriend met hem.Eigenlijk kent Antonio Ricardo nog niet zo lang, maar als ze samen worden neergeschoten op straat ontstaat er een band die verder gaat dan de dood. Ricardo sterft, Antonio knapt op van zijn verwondingen, en hij gaat hij op zoek naar het verleden van Ricardo, waarom is hij vermoord? Door middel van raamvertellingen (Antonio reconstrueert het verleden aan de hand van brieven en documenten van Ricardo’s dochter Maya)komen we meer te weten over wie Ricardo was en zijn betrokkenheid bij de opkomende drugshandel in Colombia, maar ook krijgt Antonio daardoor een andere kijk op zijn eigen leven en de keuzes die hij (niet) gemaakt heeft.Antonio’s leven wordt in het verhaal naar de achtergrond gedreven, doordat dat van Ricardo alle ruimte in beslag neemt. Het verhaal gaat terug naar de jaren zeventig, toen vrijwilligers van het Peace Corps uit de VS verstrengeld geraakte met de drugsnetwerken en de marihuanateelt die op het platteland voet aan de grond kreeg. Het boek graaft in Colombia’s verleden van de jaren ’80 en ’90 maar geeft ook een idee van de psychologische impact van een generatie die getekend is door terroristische aanslagen.

Dit is de eerste roman die ik lees van Vásquez en wat opvalt, is het gemak waarmee hij schrijft. De auteur maakt vaak gebruik van lange zinnen, wat het soms wat lastig maakt om te lezen. Met name het personage van Elaine grijpt me aan. Als vrouw van Ricardo leeft ze in alle luxe, maar alles is betaald van drugsgeld. De vraagt reist tijdens het lezen dan ook bij mij op: is zij een typisch slachtoffer van de drugshandel? En waarom heeft zij geen tegenwicht geboden aan Ricardo? Vragen die mij tot het einde van het boek bezig houden. Ik vind het qua vertelstijl nog het meest lijken op de boeken van Ruiz Zafón. Ik moest wennen aan de schrijfstijl, maar zat direct in het verhaal. Met name omdat het een goede kijk geeft in de drugswereld van Colombia, die voor mij altijd een gesloten indruk gaf.

Een absoluut meeslepend en intrigerend verhaal, waarbij Vásquez erin slaagt de spanning tot op het einde toe aan te houden.

Het geluid van vallende dingen – Juan Gabriel Vasquez
Roman, hardcover, 270 pagina’s, Signatuur
Bestel dit boek hier>>

About Marjel

wplatenburg@home.nl'

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …