De dag van morgen

In De dag van morgen wordt het verhaal verteld van Justo Gil, een informant van de geheime politie tijdens de Franco-dictatuur in Spanje in de jaren zestig en zeventig. Bijzonder is dat dit levensverhaal wordt verteld door 12 verschillende personages, die elk op een bepaald moment in hun leven in aanraking komen met Justo.

De tijd en cultuur waarin het verhaal zich afspeelt staan ver van me af, toch word ik er direct vanaf het begin in meegenomen en dat is te danken aan de boeiende schrijfstijl van de auteur.
De vertelstructuur is ongetwijfeld origineel. Doordat er twaalf personages aan het woord zijn krijg je stukje bij beetje een completer beeld van de hoofdpersoon. Daarbij verwerkt de auteur ook nog eens in het kort de levensverhalen van elk van de twaalf vertellers, zodat je als lezer een veelzijdig beeld krijgt van het leven in Spanje in die tijd van politieke spanningen.

Voor iemand die niet bijzonder in de Spaanse politieke geschiedenis is geïnteresseerd zoals ik, zijn er soms wat langdradige stukken in het boek, maar dit weerhoudt me er niet van om door te lezen. Dat komt vooral omdat er elke keer maar een klein stukje wordt onthuld over Justo. Het is een intrigerend personage en ik wil weten waar hij uiteindelijk terecht komt. Hoewel ik het interessant vond om een boek te lezen dat vanuit meerder personages geschreven is, zijn twaalf verschillende karakters in één boek wel wat te veel van het goede. Op bepaalde momenten zat ik net goed in het verhaal en werd er dan overgeschakeld naar een ander personage. Het duurde even voor ik weer precies wist wie er aan het woord was en wat de ontwikkelingen rondom die persoon waren.

Het heeft me verrast hoe ik werd geboeid door dit boek met een thema dat niet mijn eerste keus zou zijn. Als je van boeken met een verrassende insteek kan genieten, is De dag van morgen zeker het lezen waard

De dag van morgen- Ignacio Martínez de Pisón
Roman, hardcover, 320 pagina’s, Signatuur 
Bestel dit boek hier>>

Share

About Tamara Grevers

tamaragrevers@gmail.com'

Check Also

Van Egypte tot nu: een korte geschiedenis van sieraden

Sieraden door de eeuwen heen Ben je op zoek naar prachtige sieraden, zoals sieraden van …

Share
Share