De Toverpiano

De Toverpiano, een verhaal over een doodgewone jongen, Otto. Zijn vader heeft grote plannen met hem: Otto moet en zal een beroemd pianist worden. Urenlang zit hij achter de piano, kaarsrecht met een boek op zijn hoofd. Gek wordt hij er van! Maar er is meer aan de hand in het huis van Otto. Zijn moeder is verdwenen, de nieuwe butler zwijgt en in de klok woont een meeuw…

Recensie
Eerlijk is eerlijk. Toen ik hoorde van deze opera voor kinderen, kon ik mij er geen voorstelling bij maken. Zeker toen ik het verhaal las, vroeg ik mij af hoe ze dat zouden verwerken tot een een gangbaar verhaal voor kinderen. Want laten we eerlijk wezen: een vader die alleen voor de opvoeding van zijn kind staat en heel streng is voor zijn zoon, is niet een zoetsappig verhaal. Maar goed, volgens de makers is De Toverpiano een voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar en dus vertrouw ik daar maar op. Als mijn dochter van 6 jaar hoort dat we naar de opera gaan, krijg ik de vraag wat dat is. Tja, hoe leg je dat nu uit aan een kind van zes? Ook internet liet mij in de steek, want een trailer van de voorstelling stond nog niet online… We werden wat dat betreft dus eigenlijk allebei een beetje in het diepe gegooid.

Zaterdagavond, 16 februari 2013. Het is zo ver: de première van De Toverpiano vindt plaatst in de Veerensmederij in Amersfoort, de thuisbasis van Holland Opera. We hebben een prachtige plek op de voorste rij, dus mijn meisje kan alles goed zien. Ze kijkt haar ogen uit, terwijl de voorstelling nog moet beginnen. We zien de piano die natuurlijk de aandacht trekt, want wat zal die toverpiano doen? Ook zien we een meeuw, twee klokken en een telefoon die heel hoog hangt… Het prikkelt de nieuwsgierigheid van mijn dochter in ieder geval. Wanneer de lichten worden gedimd en de voorstelling gaat beginnen, schuift ze toch iets dichter naar mij toe. Je weet immers maar nooit wat een piano doet die kan toveren!

Al snel schuift ze weer lekker helemaal op haar eigen stoel en wanneer ik zo nu en dan een blik op haar werp, zie ik dat ze midden in het verhaal zit. Ze geniet zichtbaar en kan het verhaal goed volgen. Af en toe fluistert ze iets in mijn oor,  zo kom ik er ook achter dat ze al heel snel door heeft dat de butler eigenlijk de vader is van Otto. De tijd vliegt om en tijdens het slotapplaus kijk ik naar mijn dochter die opeens heel sip kijkt… Ik vraag haar wat er is. “Is het nou al afgelopen? Dat is veel te kort!” Nou, een mooier compliment kan ik ook niet bedenken voor de makers van deze operavoorstelling! Bij de uitgang krijgt ze een poster van De Toverpiano, wat het leed voor haar duidelijk verzacht. Bij thuiskomst wordt er meteen een mooi plaatsje op de muur uitgezocht waar ik – nog voor het slapen gaan – de poster op moet hangen.

De Toverpiano is klein qua opzet, maar groots qua verhaal en uitwerking. Dat komt vooral omdat Holland Opera in staat is geweest om een serieus (en in beginsel) zwaar verhaal, geschikt te maken voor kinderen. Op zeer mooie wijze wordt tragiek afgewisseld met humor. Hierdoor wordt het geheel luchtiger en behapbaar, zonder afbreuk te doen aan de kracht van het verhaal. Ik twijfelde in het begin of mijn dochter alles wel zou oppikken, maar al snel werd duidelijk dat ze heel goed het verhaal kon volgen.

Bariton Florian Just neemt de rol van Otto op zich en tenor Niek Idelenburg speelt de rollen van Theofiel (de vader van Otto) en James (de butler). De muziek wordt verzorgd door Chris Saris, die tijdens de voorstelling maar liefst vijftien instrumenten bespeelt. Belangrijke instrumenten die gebruikt worden zijn de marimba en de vibrafoon, maar op spannende momenten worden ook twee synthesizers gebruikt om de spanning op te voeren. Het is een mooi gezicht om te zien hoe deze slagwerker continu bezig is met diverse instrumenten. Muziek en verhaal  zijn echt samengesmolten tot één geheel. Je ziet, hoort en ervaart het verhaal en dat maakt het een geslaagd uitje voor jong en oud. Dat blijkt wel wanneer mijn dochter op weg naar huis zegt dat ze morgen nog wel een keer naar deze opera wil…

Klik hier voor meer informatie, de speellijst en het reserveren van kaarten voor De Toverpiano>>

Bronvermelding: de foto’s zijn gemaakt door Ben van Duin.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Familievoorstelling De Pindakaasprins [verslag]

Op een grijze dag vol met regen en natte sneeuw gingen wij naar Tivoli/Vredenburg in …

Share
Share