Italiaans kookboek La Dolce Vita

De huisvrouw van tegenwoordig is veel te druk met andere dingen in een drukke tijd, die stomweg om multi-tasking vraagt. Maar vroeger was het voeren van een huishouden bijna ambachtelijk, zeer zeker ook in Italië. Deze vrouwen hadden ook een weekindeling: wasdag op maandag, strijkdag op dinsdag, herstel- en naaidag op woensdag, marktdag op donderdag, schoonmaakdag op vrijdag, bakdag op zaterdag en eindelijk rustdag op zondag. Ze deden gewoon wat ze moesten doen met veel liefde. Hun recepten, ervaringen en wijsheden vormen het legaat en de inspiratie, waarop het kookboek La dolce vita is gebaseerd.

“Toch niet weer een Italiaans kookboek”, dacht ik toen ik dit kookboek in handen kreeg. Gelukkig bleek dit vooroordeel niet gegrond en moest ik toegeven dat het inderdaad iets anders is dan de standaard pastagerechten en Tiramisu. Naast een schat aan recepten bevat dit bijna 400 pagina’s tellende kookboek prachtige foto’s met sfeerbeelden en persoonlijke verhalen. Het kookboek oogt luxe en heeft een roze lint wat als  boekenlegger fungeert. Dan de inhoudsopgave. La Dolce Vita is ingedeeld in diverse hoofdstukken, namelijk de provisiekast, de broodoven, de snacktrommel, de groentetuin, de pastapot, de eetkamer en de suikerpot). Wat ook opvalt is dat de auteur echt recepten heeft gepubliceerd die niet in de regulieren kookboeken staan. Het zijn bijvoorbeeld recepten voor het maken van rozenzout of selderijmarmelade. Veel mooie foto’s van gedekte tafels en heerlijke recepten sieren de bladzijdes. Een prettige bijkomstigheid: bijna ieder recept is aangevuld met een foto van het gerecht.

Om een recensie over dit kookboek te schrijven, moest ik dan toch maar aan de slag. Geen straf want er staan genoeg lekkere recepten in die ik wil uitproberen. Ik heb nu gekozen voor de recepten Kip met paprika en als dessert de Frambozen-karameltaartjes met crème fraîche. Geen lastige ingrediënten en gemakkelijk te bereiden. De recepten zijn goed te doen en het kost je niet de hele middag om alles klaar te zetten. Beide gerecht zijn gelukt en smaken verrukkelijk. Het is dus echt een mooi kookboek met prachtige fotografie. De authentieke en vooral heerlijke gerechten, en de Italiaanse handigheidjes zorgen ervoor dat dit niet een standaard Italiaans kookboek is. Echt een lust voor het oog en een mooie aanvulling voor in de boekenkast.

La Dolce Vita – Tessa Kiros
Kookboek, hardcover, 336 pagina’s, Terra
Bestel dit boek hier>>

About Marjel

wplatenburg@home.nl'

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …