Elfstedenbliksem oftewel perenstamppot

Een traditioneel gerecht van Hollandse bodem. Zoals de naam al doet vermoeden, een echt winters gerecht dat bij uitstek geschikt is na een flinke schaatstocht. Elfstedenbliksem oftewel perenstamppot is haast verdwenen uit de huidige keuken, maar het wordt tijd voor een terugkomst. Dit recept is voor 4 personen en zal door de zoete peer en de zoute spek zeker aanslaan bij kinderen.

Ingrediënten:
1 kilo stoofperen
1 theelepel kaneel
1 eetlepel suiker
1 kilo aardappelen
600 gram gerookte spek (liefst in plakjes, evt. in blokjes)
2 eetlepels azijn
peper
zout

Bereiding:
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Schil en was de aardappelen en snijd ze in vieren.

Doe de kaneel, suiker en stukjes peer met 2 dl water in een pan. Laat dit op een hoog vuur aan de kook komen, doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het geheel ongeveer 3 kwartier stoven. Voeg daarna de aardappelen toe, met zo nodig wat extra water, en stoof het geheel zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn.

Bak de plakjes spek op een matig vuur aan beide kanten bruin. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Voeg nu de azijn, peper en het spekvet toe aan de gare aardappelen en peren. Roer het goed door. Leg voor het opdienen de gebakken plakjes spek op het gerecht.

Dit recept is beschikbaar gesteld ter promotie van de Oer-Hollandse film Matterhorn welke vanaf 7 februari 2013 in de Nederlandse bioscopen draait.

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Top 5 van favoriete gerechten van kinderen

In opdracht van Princes Foods B.V. heeft PanelWizard  onderzoek uitgevoerd onder moeders om meer te weten …

Share
Share