Jaar van het voorlezen

Om het voorlezen te stimuleren worden er jaarlijks de De Nationale Voorleesdagen gehouden. Inmiddels zijn die dit jaar ook weer begonnen, maar in 2013 wordt er meer dan ooit aandacht besteed aan het nut van voorlezen. Naast de – inmiddels – traditionele voorleesdagen is heel 2013 uitgeroepen tot het Jaar van het voorlezen. Maar waarom eigenlijk en wat kunnen we dit jaar verwachten?

Jaar van het voorlezen
Het jaar 2013 is uitgeroepen tot het jaar van het voorlezen omdat er diverse (voor)leesinitiatieven een jubileum vieren dit jaar. Stichting Lezen bestaat dit jaar 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd volgt met een 20-jarig bestaan. De  Nationale Voorleesdagen starten al weer voor de tiende keer en de stichting BoekStart die het voorlezen bij de allerkleinsten stimuleert bestaat alweer vijf jaar! Allemaal stuk voor stuk goede initiatieven die als doel hebben het plezier in (voor)lezen te bevorderen.

Misschien vraag je jezelf nu af waarom er zoveel aandacht aan besteed wordt. Waarom moeten wij met z’n allen nu zo nodig de boeken introduceren bij onze kinderen en kleinkinderen? Het antwoord is simpel: omdat het goed is voor hun algemene ontwikkeling! Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel worden voorgelezen betere resultaten boeken op school. Deze  kinderen hebben een grotere woordenschat en zijn ook beter in staat hun emoties te benoemen. Maar ook voor jongeren en volwassenen is lezen een verrijking van het leven en het jaar van het voorlezen hoopt dan ook te bereiken dat voorlezen onderdeel wordt van het leven van iedereen.

Activiteiten
Uiteraard zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd om het voorlezen te stimuleren. Op de website van jaar van het voorlezen kun je een compleet overzicht vinden van alle activiteiten. Uiteraard is er ruimte om ook zelf een leuke activiteit te bedenken en deze aan de kalender toe te voegen. Enkele activiteiten die nu al bekend zijn de speciale voorleescafé’s, maar ook poppenkast voor de kinderen, voorleescursussen voor ouders/verzorgers en diverse voorstellingen. Er zijn voldoende activiteiten door het hele land, dus bij jou in de buurt is er ongetwijfeld ook wat leuks te doen. Omdat er nog altijd nieuwe activiteiten toegevoegd kunnen worden aan de kalender is het raadzaam om zo nu en dan eens een kijkje te nemen op de website.

Manuscripta 2012
Tijdens Manuscripta 2012 – de jaarlijkse opening van het boekenseizoen – konden bezoekers een stukje voorlezen uit hun lievelingsboek. Dit als startsein voor het jaar van het voorlezen. Dat daar massaal gehoor aan is gegeven is wel te zien aan de enorme lijst met filmpjes die te bekijken zijn. Naast moeders, vaders, opa’s en oma’s die voorlezen zijn er ook diverse schrijvers die een stukje uit eigen werk voorlezen. Denk hierbij aan namen zoals Paul van Loon, Harmen van Straaten en Thé Tjong Khing. Vind je voorlezen lastig? Geniet van de verhalen, laat je inspireren en doe mee. Welk boek lees jij vandaag voor?

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

nijntjes voorleesfeest: speciale verzamelbundel voor 65 jaar nijntje

Eindeloos heb ik de boekjes van nijntje voorgelezen aan mijn kinderen. Nijntje aan zee, nijntje …