Dat zou ik nooit doen!

Dat zou ik nooit doen! gaat over het gedrag van mensen, waarom doen mensen wat ze doen, wat doen ze bewust en wat doen ze min of meer onbewust. Het boek is eigenlijk een kennismaking voor kinderen met sociale psychologie. Het gaat namelijk niet uitsluitend over het eigen gedrag of het gedrag van een individuele persoon, maar om het gedrag van mensen in groepen.

Recensie
Het boek bestaat uit zeven hoofdstukken die ieder een eigen centraal thema hebben: zien en niet zien bijvoorbeeld, of onthouden en vergeten, of gehoorzamen. Ieder hoofdstuk begint met een test die je met jezelf doet, en door de test heb je gelijk door waar het hoofdstuk over gaat. De hoofdstukken sluiten af met een verhaal, waarin de kern van het hoofdstuk nog een keer terugkomt. Aan het boek is ook een website gekoppeld. Hier wordt meer informatie gegeven over de verschillende onderwerpen in de vorm van bijvoorbeeld foto’s en filmpjes. Overigens is dit op het moment dat ik deze recensie schrijf nog niet bij ieder hoofdstuk het geval. De tests aan het begin van ieder hoofdstuk kan je hier ook downloaden en uitprinten, zodat je niet in het boek hoeft te schrijven.

Het boek is heel afwisselend opgebouwd: korte theoretische beschrijvingen, testjes, spelletjes en aansprekende voorbeelden. Zoals: er is een iPod gestolen in de klas, hoe probeert de leerkracht te achterhalen wie dat gedaan heeft en hoe reageert de groep daarop? Ook worden historische gebeurtenissen gebruikt ter illustratie, zoals Rosa Parks die halverwege de vorige eeuw als zwarte vrouw actief in opstand kwam tegen de discriminatie in de Verenigde Staten. Zo lang geleden is dat nog niet…

Dat zou ik nooit doen! vind ik een waanzinnig interessant boek. Ingewikkelde concepten en theorieën worden heel helder uitgelegd, zodat ook kinderen goed begrijpen waar het over gaat. De Pavlov-reactie bijvoorbeeld, of de experimenten van Stanley Milgram en de selffulfilling prophecy. Het gedrag van mensen is soms nogal ondoorgrondelijk, maar met dit boek in de hand wordt wel een tipje van de sluier opgelicht. Ik betrap onze oudste dochter van 10 jaar er steeds vaker op dat ze in het boek zit te bladeren. Hier nodigt het door de afwisselende opzet ook wel toe uit. Je hoeft het boek niet van voor tot achter te lezen, je kan kiezen wat jou aanspreekt en wat jij interessant vindt. Op iedere bladzijde staat wel iets waar je weer spelenderwijs iets van opsteekt.

Dat zou ik nooit doen! is een erg informatief boek dat waardevol is voor kinderen. Het helpt ze zichzelf en de wereld om zich heen te begrijpen en daarnaast doen ze nog algemene kennis op ook. Door dat er zoveel tests en spelletjes in staan – net zoals verwijzingen naar internet – is het gelijk ook een heel interactief boek en echt voor kinderen van deze tijd.

Dat zou ik nooit doen! – Bette Westera & Naomi Tieman
informatief boek, hardcover, 145 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier>>


About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

‘Omringd door idioten’ door Zweedse coach Thomas Erikson

Wie herkent niet de situatie waarin je in je omgeving communiceert met collega’s, vrienden, familie-leden, …