De Duivenhoudsters

Van 66 tot 70 na Chr. vond in Judea en Galilea (gebieden die (deels) in het huidige Israël liggen) de Joodse Oorlog plaats. Joodse rebellen kwamen in opstand tegen de Romeinen, die het gebied beheersten. In het jaar 70 viel de stad Jeruzalem en werd ook de Joodse Tempel volledig verwoest. Dit was het einde van de Joodse Oorlog. Op verschillende plekken werd nog wel verzet gepleegd tegen de Romeinen, vanuit plekken die moeilijk bereikbaar waren. Bijvoorbeeld vanuit Masada, een burcht op een rots aan de Dode Zee. De Romeinen hebben uiteindelijk in 73 Masada ingenomen, de 960 inwoners zouden na de Romeinse belegering massaal zelfmoord gepleegd hebben.

Tegen deze achtergrond speelt de roman De duivenhoudsters van Alice Hoffman zich af. Vier sterke, dappere en bijzondere vrouwen spelen de hoofdrol in het boek. Het boek is opgedeeld in vier delen en in ieder deel staat een van deze vrouwen centraal. Zij ontmoeten elkaar in het jaar 70 in Masada. Ze werken alle vier in de duivenhokken en dragen alle vier geheimen met zich mee. Jaël is de dochter van een sluipmoordenaar en het leven bezorgt haar keer op keer een gebroken hart. Revka is de vrouw van de bakker en verliest dat wat haar het meest dierbaar is, toch zet ze door. Aziza is de geliefde van een krijger en leidt een geheim leven, wat niemand weet. Shira is een wijze oude vrouw, haar kennis van kruiden en magie maakt haar gevaarlijk.

De voorraden in Masada raken op en de Romeinen komen steeds dichterbij. Van ieder van de vier verneem je het levensverhaal, dat uiteraard al begint voordat ze in Masada zijn aangekomen. Ze zijn verliefd, ze zijn jaloers, er wordt overspel gepleegd en het beschermen van de kinderen is het belangrijkst. Jaël, Aziza, Revka en Shira zijn echte vrouwen. Een contrast met de mannen, die een een wat ondergeschikte rol in het boek hebben, ze zijn nogal bruut en wreed. Echt positief komen zij er niet vanaf.

De duivenhoudsters is prachtige historische fictie. Als je eenmaal goed in het verhaal zit, kan je het bijna niet meer wegleggen. Alle vrouwen zijn op hun manier sympathiek en raken je. Ik kan niet iemand aanwijzen bij wie ik dat het meest of het minst voel. Het symbool van vrede in de vorm van de duiven is heel mooi gekozen in een boek waarin de dreiging van oorlog en gevaar voortdurend aanwezig is. De beschrijvingen van de omgeving zijn heel sfeervol en zo duidelijk dat je alles ook echt ziet gebeuren.

De duivenhoudsters – Alice Hoffman
Historische roman, paperback, 528 pagina’s, Orlando
Bestel dit boek hier>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share