Kip

Na het maken van het kookboek “Wild en Gevogelte” heeft chefkok Claartje Lindhout nu het kookboek Kip gemaakt. Hierin staan 30 recepten met kip als hoofdingrediënt. Zo staat er een recept in voor de alom bekende caesarsalade, maar ook een recept voor de minder bekende coq au vin kun je in dit kookboek vinden.

Recensie
De voorkant en de eerste 4 pagina’s van dit kookboek doen mij niet direct aan een kookboek denken, maar eerder aan een encyclopedie over kippen. Zo staan er prachtig getekende illustraties van diverse kippenrassen in en een foto van een schattig kuikentje en een mooie haan. Daarna is er een stukje geschreven over het welzijn van de kip. Daarin geeft Claartje Lindhout aan dat ze hoopt dat mensen na het lezen van dit verhaal, kiezen voor biologische- of vrije uitloopkip in hun gerechten. Deze twee hebben ook absoluut mijn voorkeur, de zogenaamde “plofkip” zal ik niet snel gebruiken in mijn gerechten. Als ik de recepten doorneem, valt me meteen op dat de meeste recepten niet geschikt zijn voor een doordeweekse (eenvoudig en snel te bereiden) maaltijd. Ten eerste kom ik regelmatig ingrediënten tegen die ik niet standaard in huis heb. Denk bijvoorbeeld aan banaansjalot, morilles of madera. Sterker nog… ik weet van enkele ingrediënten niet eens wat het is. Misschien dat een wat meer ervaren “kok” deze ingrediënten wel kent. Ik denk ook dat niet alle ingrediënten in elke supermarkt verkrijgbaar zijn. Persoonlijk heb ik wat moeite om een recept te vinden dat mij aan spreekt om te maken, maar dat heeft misschien ook wel te maken met mijn “smaak”. Maar kippenhartjes of piepkuikens zul je mij niet snel zien eten. Daarom ga ik voor de kipschnitzel met pistachenootjes en sesamzaad. Voor dit recept heb ik sumak nodig, maar dat is niet te krijgen in de supermarkt waar ik mijn boodschappen doe. Na wat googelen kom ik er achter dat dit te koop is in Turkse of Marokaanse winkels. Helaas die hebben we hier niet in de buurt, maar het is te vervangen door citroensap, en laat ik dat nou wel in huis hebben. Ik ga aan de slag. Er staat duidelijk stap voor stap beschreven hoe ik dit gerecht klaar maak. En na een half uurtje genieten we van deze heerlijke kipfilets. Dit is echt weer eens wat anders dan wat we normaal eten.

Conclusie, ook al waren de kipfilets met pistachenootjes en sesamzaad erg lekker, dit kookboek is verder niet echt aan mij besteed. Het is te ingewikkeld en “fancy”. Maar de echte liefhebber van kippenvlees zal vast en zeker genieten van al deze gerechten waar kip in verwerkt is. Ook als je eens wat anders wil doen met kip, dan kun je vast wat met dit kookboek. Maar het zal best even zoeken zijn om de ingrediënten die gebruikt worden bij elkaar te zoeken.

Kip – Claartje Lindhout
Kookboek, hardcover, 64 pagina’s, Becht
Bestel dit boek hier>>

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …