Hoe de Gniep de Kerst stal

Ergens in een sneeuwvlok ligt het magische land van de Hunnen; een piepklein volkje dat houdt van Kerstmis en van feestvieren. Maar boven op de berg achter hun dorp leeft de Gniep, een oude knorrepot die de kerst haat:

Hij hield niet van snoep en van koek en van gember.
Hij haatte de kerst en hij haatte december.
Hoezo? Geen idee. Zat zijn hoofd ergens scheef?
Of zaten zijn schoenen te strak om zijn wreef?
Misschien had hij krampjes, misschien had hij pijn,
misschien was zijn hart een paar maten te klein?

Recensie
Het bekende verhaal How the Grinch Stole Christmas is nu ook verkrijgbaar in een Nederlands leesboek voor kinderen. Bette Westera zorgde voor een perfecte vertaling van dit bekende verhaal, zodat jong en oud in Nederland ook kan genieten van dit grappige maar briljante verhaal! Zelf ken ik de boeken van Dr. Seuss nog van vroeger; hilarische verhalen waar je af en toe bijna je tong over brak. De uitdaging was om het zo snel mogelijk te lezen, zonder te struikelen over de woorden. In Hoe de Gniep de Kerst stal is het struikelen over woorden wel minder (of ik ben er beter in geworden) maar nog altijd is het fantastisch op rijm geschreven.

Voor wie het verhaal nog niet kent een kleine introductie. De Gniep haat Kerst en komt opeens op een geweldig idee. Terwijl de Hunnen slapen, gaat hij verkleed als Kerstman alle huizen af om alles wat met Kerst te maken heeft weg te nemen. Hij gooit alle spullen op een slee en vlak voor iedereen ontwaakt is hij boven aan de berg, klaar om alle kerstspullen in het ravijn te gooien. De Hunnen reageren echter heel anders dan verwacht: in plaats van verdrietig te huilen, gaan ze gewoon beginnen met zingen. Ze zijn blij dat het Kerst is, ook al zijn alle kerstbomen, versieringen en het lekkere eten weg. Dit zet de Gniep aan het denken: zou Kerst dan toch meer zijn dan een mooi versierde boom en lekker eten?

Wanneer mijn dochter dit boek ziet liggen op tafel, roept ze enthousiast: “Die ken ik!” Het blijkt dat de juf het boek heeft voorgelezen. Voor haar dus dubbel zo leuk dat ze het boek nu zelf ook heeft. Aangezien dit boek nog wat te lastig is voor haar om te lezen, houden we het bij voorlezen, maar we genieten allebei volop! En… volgend jaar leest ze het boek vast helemaal zelfstandig! Een boek dat stiekem ook heel leuk is om te lezen als het geen Kerst is.

Hoe de Gniep de Kerst stal – Dr. Seuss
Leren Lezen, hardcover, 72 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

3 leuke bakideeën voor Kerst

Kerst is dé ideale tijd om gezellig met het hele gezin te gaan bakken. Op …

Share
Share