Oma ontsnapt

De hoofdrollen in Oma ontsnapt zijn weggelegd voor Tibbel en haar oma. Tibbel heeft geen broertje of zusje, maar zij heeft haar oma. Oma Babs woont in het tuinhuisje in de tuin van Tibbel. Oma is natuurlijk al wat ouder, maar ze kan nog steeds de handstand doen en ze wint altijd van Tibbel op de Wii. Oma Babs is er altijd voor Tibbel en ze maken samen van alles mee. Zo had oma laatst een geit meegenomen, maar die mocht van Tibbels moeder niet blijven. Dat vonden oma Babs en Tibbel natuurlijk niet leuk. En toen besloot Tibbels moeder ook nog eens meer thuis te gaan werken en heeft daarvoor het tuinhuisje van oma nodig. Oma moet daarom weg, verhuizen naar een huis vol oude mensen. Dat gebeurt als Tibbel op school zit. Ze is het daar niet mee eens en gaat op zoek naar oma. Om oma weg te krijgen uit dat huis en samen weer terug te komen is nog niet zo eenvoudig. Tibbel en oma Babs maken samen het nodige mee.

Recensie
Zowel onze dochter van 6 jaar als die van 10 jaar waren erg blij toen ze Oma ontsnapt zagen. Het boek was immers onlangs ook aangeprezen in de Tina én is geschreven door Janneke Schotveld die ook de boeken over Superjuffie heeft geschreven. De boeken van Janneke Schotveld zijn erg leuk en goed geschreven. Vanaf ongeveer 9 jaar kunnen kinderen ze zelf lezen, maar de boeken kunnen ook heel goed worden voorgelezen aan jongere kinderen. Knap van Janneke Schotveld vind ik dat de boeken die zij schrijft leuk zijn voor alle kinderen, zowel jongens als meisjes. Ik hoop op veel meer boeken van haar in de komende jaren!

Oma ontsnapt gaat over een heel normaal meisje, dat wel een heel bijzondere oma heeft en met die oma een bijzonder avontuur beleeft. Het verhaal is zo geschreven dat ieder kind zich goed in Tibbel kan verplaatsen en vurig zal hopen ook een keer zoiets te beleven. Het verhaal is leuk en spannend! Tibbel is een stoere meid, die niet bang is om er in haar eentje vandoor te gaan op zoek naar oma. Net zoals bijvoorbeeld in de boeken over Superjuffie is ook hier de wereld een vrolijke vriendelijke wereld. Natuurlijk zit er van alles tegen en gaat alles niet zoals Tibbel en oma Babs dat wensen, de zon blijft schijnen, mensen zijn uiteindelijk toch best aardig en het komt allemaal goed. De moeder van Tibbel heeft het allemaal niet zo erg bedoeld en de strenge hoofdzuster van het tehuis valt ook wel mee. Dit is een boek om lekker ontspannen (voor) te lezen en blij van te worden. De stijl en sfeer van het verhaal doen me erg denken aan Annie M.G. Schmidt. Eigenwijze en tegendraadse hoofdpersonen in een veilige vriendelijke wereld. Prettig geschreven en vol humor.

Oma ontsnapt is een mooi gebonden boek, gedrukt op stevig glad papier en voorzien van leuke illustraties. De hoofdstukken zijn soms wat lang, de illustraties zijn dan voor kinderen een welkome afwisseling.

Oma ontsnapt – Janneke Schotveld
kinderboek, hardcover, 144 pagina’s, Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

3 cadeau tips voor trotse opa’s en oma’s

Het is over het algemeen leuk om iemand anders een cadeau te geven. Zo geeft …

Share
Share