Munkel Trog

Munkel is een reus… Nou ja, hij ziet er wel uit als een reus, met zijn grijze huid vol wratten, zijn borstelige wenkbrauwen en dikke neus net zoals pa en de uitpuilend ogen en scheve gelde tanden die ma ook heeft, maar hij is veel te klein om een reus te zijn. De reuzen wonen in de Bulderberg en de andere reuzen vinden eigenlijk dat Munkel mislukt is. Hij is ongeveer net zo groot als een Kriel… Tijdens een uitje van school ontmoet Munkel Biblos. Biblos is de Wijze Man van de reuzen en weet veel over Krielen. In het museum zijn kleren van een Kriel en die passen Munkel precies…

Recensie
Munkel Trog
is een juweeltje van een kinderboek. Janet Foxley weet een nieuwe wereld te creëren waarin je even kunt onderdompelen. Met nieuwe woorden en gebruiken die totaal anders zijn dan wij gewend zijn. De Reuzenwereld is overigens wel een harde en ruwe wereld. Vind je het gek als je zo groot, lomp en lelijk bent? De reuzen wonen in de Bulderberg. Als lezer kom je er geleidelijk achter dat dit vroeg of laat een probleem zal opleveren, omdat de berg eigenlijk een vulkaan is. Verder dan dit benoemen komt Foxley niet, maar er gebeurt in het verhaal al genoeg om je zorgen over te maken. Als lezer heb je al snel veel sympathie voor Munkel. Hij is namelijk maar klein, veel te klein om een reus te zijn, en hij heeft het daardoor moeilijk om zich staande te houden, zowel binnen het gezin als in de maatschappij. Nou doet hij zelf ook weer niet zo zijn best, hij vindt school maar onzin en is vaker niet dan wel aanwezig. Hoe hij ooit zijn examens moet halen…?

In Munkel Trog komen veel personages voor met niet alledaagse namen. Prinses Pukluk bijvoorbeeld of Flots, het babyzusje van Munkel en Grub zijn broertje. Mijn oudste dochter van 10 jaar en ik zijn nog in discussie over de vraag of het gewoon de Engelse namen zijn of dat ze soms wat vernederlandst zijn. Mijn favoriet is de draak Snark. Grub doet ook niet zo zijn best op school en vindt het vooral belangrijk om bij de stoere reuzen te horen. Tijdens Drakenkunde was Grub eigenlijk bang voor de schooldraak die hij moest verzorgen, Snark. De vleugels van Snark zijn daarom niet afgeknipt, waardoor hij nog kan vliegen… Snark gaat er op een gegeven moment vandoor, maar op de momenten dat het nodig is, komt hij Munkel bijstaan!

De reuzen hebben ook een bijzondere smaak als het gaat om eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van droge zwartgeblakerde eekhoorn of spoelwatersoep, dassenburgers, knapperige egelpastei en vossticks met haarballen. Rare jongens, die reuzen… Maar ze genieten er zelf enorm van. Grub heeft het Krielmeisje Emilie ontvoerd. De koning krijgt Emilie op zijn verjaardag cadeau en geeft haar aan zijn dochter als huisdier. Emilie krijgt het reuzensteden voorgezet en gruwt er van. Vind je het gek? Maar Munkel snapt daar in ieder geval niets van.

Ik vind boeken als Munkel Trog helemaal geweldig. Er wordt een andere wereld geschetst, die voor zover wij weten helemaal niet kan bestaan. Alleen maar in boeken. Er is een overzichtelijk verschil tussen goed en kwaad, grappig is dat voor de Reuzen juist de Krielen (de gewone mensen) het kwaad zijn. Die omwisseling vind ik leuk. Het boek is soms best spannend, wat maakt dat je alleen maar wilt doorlezen. En dat er dan ook nog vreemde wezens als draken hun opwachting maken, maakt voor mij het plezier in het boek compleet. Dan vergeet ik nog helemaal te vertellen dat er leuke illustraties in het boek staan.

Ik had zo mijn twijfels of onze oudste dochter het boek leuk zou vinden, maar ook zij vindt het boek erg leuk. Ik vind het verhaal nog niet helemaal geschikt om aan onze jongste van 6 jaar voor te lezen, maar dat is een kwestie van tijd. Al met al is dit boek volgens ons allebei een aanrader!

Munkel Trog – Janet Foxley
kinderboek,hardcover, 208 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier>>


Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …

Share
Share