Op Jacht naar Hubi

Op Jacht naar Hubi is een nieuw achtervolgingsspel van Ravensburger waarbij je een weg moet vinden door de betoverende muren van het spookhuis. Alles draait alles om het hongerige spookje Hubi die stiekem alle lekkere hapjes heeft ingepikt. Zodra de toverdeur is gevonden, wordt Hubi wakker. Alleen door goed samen te werken kan hij omsingeld en gepakt worden. Via het magische kompas spreken de huisbewoners met de spelers en helpen ze Hubi te vangen. Is het spelletje afgelopen? Speel het gerust nog een keer, want door de intelligente elektronica verloopt ieder spel weer anders. Dit spel is genomineerd als Speelgoed van het Jaar 2012.

Recensie
Op Jacht naar Hubi is een spel dat bedoeld is voor kinderen vanaf 5 jaar en ouder. Je kan het spel met 2 – 4 spelers spelen. Alle spelers kruipen in de rol van hazen en muizen die met z’n allen het brutale spookje in zijn spookhuis moeten vangen. Het is dus een spel waarmee iedereen moet samenwerken. Niemand wint individueel; alle spelers winnen of verliezen met z’n allen. Dat is zeker bij de kleuters en kinderen die slecht tegen hun verlies kunnen, een fijn gegeven. Dit scheelt een hoop geruzie aan tafel!

Het spel zelf is een 3D spel dat in de doos gespeeld wordt. Dit is een spookhuis, bestaande uit een doolhof van kamers met betoverde muren. De kamers zie je al staan, de muren bouw je gedurende het spel op. Er zijn namelijk vijf verschillende muren: een dichte muur waar niemand doorheen kan, een vrije doorgang waar iedereen doorheen kan, een hazenvenster waar alleen de hazen doorheen kunnen springen, de muizengaten waar alleen de muizen doorheen kunnen kruipen en de magische deur die opent wanneer er een speler aan beide kanten van deze muur staat. Bij het spel zit tevens een kompas. Dit is niet zomaar een kompas, dit is een elektronisch kompas die je gedurende het gehele spel helpt. Het kompas geeft opdrachten en tips aan elke speler en eigenlijk bepaalt de kompas het gehele spel…

Op Jacht naar Hubi bestaat uit twee fases. Allereerst moeten de spelers op zoek naar de magische deur. Elke haas en muis staat in zijn eigen gekleurde kamer wat ook de startplek is voor ieder spel. Het kompas houdt zelf bij wie er aan de beurt is en waar welke muren komen. Zelf mag je natuurlijk beslissen welke kant je op wilt gaan. Maar vergeet hierbij niet naar de aanwijzingen van het kompas te luisteren! Die helpen je namelijk in de zoektocht naar de magische deur. Het spel wordt moeilijker door de verschillende type muren. Hierdoor kan je niet altijd lopen naar die plek die je wilt, maar je zoon of dochter met een andere poppetje wel. Je moet dus echt samenwerken! Heb je de magische deur gevonden? Dan begint de tweede fase van het spel, want Hubi het Spookje wordt wakker van het geluid van deze piepende magische deur. Nu kan de jacht beginnen! Deze tweede fase is eigenlijk hetzelfde idee als de zoektocht naar de magische deur. Wederom geeft de kompas tips en aanwijzingen. En hij geeft aan welke muur waar geplaatst moet worden. Hubi kan zich echter wel verplaatsen naar een andere kamer waardoor deze jacht uiteindelijke spannender is. Door samen achter Hubi aan te gaan, kan hij ingesloten worden. Pas als er twee spelers in de kamer staat waar ook Hubi is, is hij gevangen en hebben alle spelers het spel gezamenlijk gewonnen.

Het spel is heel erg leuk. Door de verschillende muren, de kompas die je tips en aanwijzingen geeft en doordat elk spel anders in elkaar steekt is het een heel dynamisch spel. Elk spel is echt elke keer anders. Je moet samenwerken en logisch nadenken over alle aanwijzingen. Omdat iedereen in hetzelfde team speelt, merk je dat iedereen elkaar helpt. Zeker bij een gezin waarin de kinderen verschillende leeftijden hebben, trekken de jongste kinderen zich hierdoor op aan de oudere kinderen (of ouders). Dit is echt leuk om te zien! Bij ons doen mijn kinderen het spel zelfs alleen zonder ouder erbij. Dan helpen mijn kinderen van 7 jaar en 5 jaar hun jongere zusje van 3 jaar. Zij is namelijk echt te jong om te bedenken wat handige zetten zijn in het spel, maar kan prima op de knopjes drukken en haar muis of haas verplaatsen in het doolhof. Zij doen dan wel de makkelijkste versie. Er zijn namelijk 3 moeilijkheidsgraden die je op de kompas kan instellen. Erg handig; hierdoor blijft dit spel echt heel lang interessant. Dus ook voor oudere kinderen!

De kwaliteit van de muren en fiches zijn goed. Doordat je het spel in de doos speelt, blijft deze ook stabiel en goed te bewaren. Het enige minpunt aan dit spel is dat het niet eenvoudig is om in het begin de spelregels goed door te krijgen. Het staat allemaal goed en duidelijk beschreven in de spelregels, maar toch oogt het ingewikkeld. En dat lag zeker niet alleen aan mijn kinderen van 5 jaar en 7 jaar. Ook wij (oma van de kinderen en ikzelf) vonden het lastig om de eerste paar spelletjes het overzicht te houden. De bijgeleverde fiches maakte dit trouwens ook niet makkelijker. Uiteindelijk hadden we pas goed door dat deze fiches alleen de functie hadden om de aanwijzingen die je via het kompas krijgt te markeren. Zodat vooral de jongere kinderen deze aanwijzingen niet kunnen vergeten. Je moet of jezelf eerst even in verdiepen of gezamenlijk een paar rondjes spelen zodat iedereen dit spel goed begrijpt.

Al met al is Op Jacht naar Hubi een ontzettend leuk interactief spel dat doet denken aan Het Elektronisch Doolhof. Leuk om als gezin te doen, maar zeker ook goed te doen voor kinderen alleen. Als ze het spel al een paar keer hebben gedaan en dus goed begrijpen wat de bedoeling is. Want dat is wel even uitvogelen in het begin.

Let op: dit spelletje werkt op 3 x AAA batterijen die er niet bij zitten. Deze moet je dus zelf in huis halen voordat je aan de slag kan.

Bestel dit bordspel hier>>

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar is de opzet van de Speelgoed van het Jaar verkiezing anders dan andere …

Share
Share