Bloedkoraal

De Batavia, het pronkstuk van de VOC, lijdt op 4 juni 1629 schipbreuk op een rif voor de kust van Australië. Meer dan tweehonderd personen belanden op enkele kleine, onherbergzame eilandjes. Een klein deel van de bemanning legt in een sloep bijna drieduizend kilometer af om in Batavia hulp te halen. Onder de achterblijvers ontpoppen sommigen zich als ware helden, zoals Creesje Jansdochter en de jonge soldaat Wiebe Hayes. Zij doen hun uiterste best om de duivelse plannen van Cornelisz en zijn handlangers te dwarsbomen.

Recensie
Geschiedenis was nooit mijn ding op school, dus ik ben erg benieuwd wat dit boek mij brengen zal. De Batavia zal iedereen wel van naam kennen, maar wat is er precies gebeurd in het verleden? Bloedkoraal vertelt op boeiende wijze het verhaal van één van de bekendste schepen uit de historie. De auteur – André Nuyens – heeft het oorspronkelijke verhaal omtrent dit schip zo goed mogelijk gevolgd. Aanpassingen waarbij hij van de gebeurtenissen is afgeweken zijn enkel en alleen plaatsgevonden om het verhaal leesbaar te houden.

Het boek Bloedkoraal is geschreven in de taal die past bij de tijd en de schepen van toen. Dit heeft tot gevolg dat er woorden worden gebruikt, die niet alledaags meer zijn. Woorden die onbekend zullen zijn bij een groot deel van de jeugd. Ook daar is aan gedacht, want achter in het boek vind je een verklarende woordenlijst. Helemaal voorin het boek vind je een kaart met daarop de route van de Batavia, de sloep en het reddingsschip Sardan. Achter in het boek vind je juist een kaart met daarop de Houtman Albrolhos Eilanden.

Geschiedenis is nog altijd iets waar ik mij niet spontaan in zal verdiepen. Maar dit boek vind ik toch mooi geschreven en het had gescheeld wanneer we deze roman hadden gehad toen ik nog op school zat. Dat had de geschiedenislessen een stuk aangenamer gemaakt! Na het lezen van dit boek heb je veel geleerd en dat op een zeer prettige en ontspannen manier.

TIP: Genoten van het boek? Dan is een bezoekje aan de Bataviawerf in Lelystad een aanrader. Hier vind je de replica van het VOC schip de Batavia!

Bloedkoraal – André Nuyens
Romans, hardcover, 212 pagina’s, Christofoor
Bestel dit boek hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Van Egypte tot nu: een korte geschiedenis van sieraden

Sieraden door de eeuwen heen Ben je op zoek naar prachtige sieraden, zoals sieraden van …

Share
Share