Avonden aan de waterkant

Natuurliefhebber Willy de Koning raakte verkocht aan bevers, nadat ze een bever had gezien. In dit boek beschrijft ze haar persoonlijke verslag van haar belevenissen tijdens een jaar lang bevers kijken. Daarnaast heeft ze er nog talrijke beverweetjes aan toegevoegd. Zo vaak mogelijk trekt Willy erop uit met haar kano, notitieboek, foto- en filmcamera, op zoek naar knaaggeluiden, rimpelingen in het water of een afgekloven tak. Ze zakt door het ijs, wordt belaagd door muggen of waadt door brandnetelbos, maar krijgt uiteindelijk veel bevers te zien. In dagboekstijl beschrijft Willy de spannende zoektochten naar beversporen én de bijzondere plaatjes die dat oplevert: van dansende beverspelletjes tot murmelende beverjongen of kunstige sleepsporen van een beverstaart op het ijs.

Recensie
Toen ik las waar Avonden aan de waterkant over ging, was mijn aandacht direct gewekt. Bevers zijn mooie dieren, alleen zie je ze bijna nooit. Om bevers te zien heb je veel geduld nodig. Maar wie goed oplet, kan wel de sporen van bevers zien. Ik werp snel een blik in het boek en dan valt me op dat er helemaal geen foto’s in staan. En dat vind ik een gemiste kans. Als je een boek over beverwaarnemingen schrijft, ga ik ervan dat er op zijn minst een aantal prachtige natuurfoto’s in verwerkt zijn.

Het is leuk dat het boek in dagboekstijl is geschreven. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de belevenissen van de beverliefhebber. Erg leuk om te lezen zijn de verhalen waaruit blijkt dat bevers observeren niet altijd even makkelijk is. En vooral dat je wel heel veel geduld moet hebben om juist die beelden of geluidopnames te maken die jij juist graag wilt hebben. Natuurlijk gaat er veel mis tijdens zulke missies. En het leuke aan dit boek is dat zulke dingen er allemaal in staan.

Daarnaast vindt ik het erg leuk om meer te weten te komen over bevers. Avonden aan de waterkant is een leuk boek voor alle natuurliefhebbers. Op een leuke en vlotte manier worden de vele belevenissen weergegeven. Maar toch zou het boek veel en veel mooier zijn als er foto’s van de bevers in verwerkt zouden zijn. Wel een boek voor natuurliefhebbers.

Avonden aan de waterkant – Willy de Koning
Natuurboek, paperback, 143 pagina’s, KNNV
Bestel dit boek hier>>

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Slaap zacht, de weg naar een goede nachtrust voor kinderen én hun ouders [recensie]

‘Ik ben nog niet moe!’ Klinkt dit je bekend in de oren? Je bent niet …