Een spook bij de tent?

mats is op reis met een tent.
zijn pap slaapt al.
net als zijn mam en zijn zus Pien.
maar mats slaapt nog niet.
want hij moet een plas doen.
met de lamp en de paraplu loopt hij naar het hok.
maar wat hoort hij daar voor raars?
zou het een spook zijn?

Recensie
Een spook bij de tent
is een spannend leesboek voor beginnende lezers. Geschreven op het AVI-M3 niveau dus dit kan je kind halverwege groep 3 zelfstandig lezen. Er is gebruik gemaakt van een speciaal lettertype dat ook prettig te lezen is voor kinderen met dyslexie. De tekst bevat geen hoofdletters, maar wel leestekens. Het bevat enkel woorden van één lettergreep, met als uitzondering het woord “paraplu.” Omdat dit lastig is voor kinderen die op dit niveau lezen, wordt dit woord steeds uitgebeeld met een plaatje. Uiteraard wordt het verhaal ondersteunt door sprekende en mooie prenten.

Het verhaal is gebaseerd op een herkenbaar fenomeen: mats maakt zijn zus vaak bang. Hij doet alsof hij een spook is en houdt de zaklamp onder zijn gezicht. Uiteindelijk is hij degene die enorm bang is als iemand anders hetzelfde grapje bij hem uithaalt… Het verhaal is dus heel herkenbaar, vooral voor de kinderen die opgroeien met broertje(s) en/of zusje(s).

Een spook bij de tent is een volwassen boek voor kinderen: het verhaal is spannend en daardoor wordt je als lezer meegezogen in het verhaal. Je moet als ouder dus niet raar opkijken als je te maken krijgt met een zoon of dochter dat het boek eerst wil uitlezen, voordat het licht uitgedaan wordt. Dat is dan ook het enige nadeel van dit boek; de hoeveelheid tekst is niet iets wat een beginnende lezer even leest voor het slapen gaan. Het was dus prettig geweest als het boek onderverdeeld was in kleine hoofdstukken.

Een spook bij de tent – Hieke van der Werff
Leren Lezen, hardcover, 48 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share