Zoek de verschillen bordspel

Het alom bekende “Zoek de verschillen” nu eindelijk als bordspel! De twee afbeeldingen op de kaart lijken identiek, maar ze zijn het zeker niet! Spelers worden uitgedaagd om binnen de tijd alle verschillen tussen de twee tekeningen op hun kaart te vinden.

Recensie
Mijn dochter van bijna 7 jaar vermaakt zich altijd prima met “zoek  de verschillen” opdrachten in tijdschriften of spelletjesboeken. Ik ben dus erg benieuwd wat zij van dit spel zal vinden. Zodra ze het ziet is ze in ieder geval enthousiast, alleen staat ze niet zo te springen om het wedstrijdelement. We spreken af dat we eerst gewoon even kijken hoe het werkt met de tijd en dat – als het niet leuk is – we altijd gewoon de zandlopers aan de kant kunnen doen en dan gewoon naar de verschillen gaan zoeken. Dat vindt ze een goed idee.

We leggen alles klaar, ik lees de spelregels door en leg het aan haar uit. Nu is het tijd om te beginnen. Omdat zij de jongste is mag ze van mij als eerste draaien aan het rad. Die bepaalt of je een kaart van 5, 10 of 15 verschillen moet oplossen. De kaarten met 5 en 10 verschillen hebben twee spelniveaus. Een zijde met één stip (bedoeld voor kinderen) en een zijde met twee stippen (voor de volwassenen). De kaarten met 15 verschillen zijn alleen maar met twee stippen, kinderen mogen dan kiezen of ze een kaart van 5 of een kaart van 10 verschillen nemen. Het eerste potje spelen we met de kaart van tien verschillen en als de zwarte zandloper van één minuut leeggelopen is, kom ik tot de ontdekking dat mijn dochter drie verschillen meer heeft ontdekt. Zij mag op haar speciale scorekaart één verschil aankruisen, maar daarvoor heeft ze slechts 15 seconden (rode zandloper) de tijd. Dochterlief is er al snel uit… Ze wil het blijven spelen in wedstrijdverband, want dat is heel erg leuk! Ze wordt ook steeds fanatieker in het zoeken en ze wil perse mama verslaan!

De kaarten hebben een glad oppervlak en met de bijgeleverde stiften kun je alle verschillen markeren. Op de dop van de stift zit een sponsje, waarmee je de stift ook weer weg kunt vegen. Het werkt prima, want je ziet er niets meer van als je eenmaal de kaarten weer hebt schoongemaakt.

Het Zoek de verschillen spel is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar en is een echt familiespel. Voor mijn dochter van 6 jaar is het spel goed te begrijpen en het daagt haar zeker uit om zo veel mogelijk verschillen te ontdekken in de plaatjes. Hierbij valt mij wel op dat ze een paar keer iets omcirkelt wat niet klopt. Niet omdat ze vals speelt, maar omdat het gewoon verwarrend is. De twee plaatjes op het kaartje overlappen elkaar een heel klein beetje en daardoor lijkt het alsof er op één plaatje iets ontbreekt, terwijl dit niet zo is. Iets wat voor volwassenen wel duidelijk is, maar voor wat jongere kinderen dus niet. Dat is dus wel iets om over na te denken; er is ruimte genoeg op het kaartje dus ik zou zeggen, schuif bij een nieuwe versie de plaatjes een klein stukje van elkaar. Nog een praktisch puntje: de oplossingen zijn alleen op internet te vinden.

Dit spel is met recht een echt familiespel en zorgt zeker voor heel wat uren speelplezier. Ik delf helaas vaak het onderspit, want mijn kind blijkt er erg goed in te zijn. “Dit is echt een makkie,” roept ze al snel en pakt zelfverzekerd een kaart van het moeilijke niveau.  Zodra ik zie dat ze verschil na verschil omcirkelt vraag ik me toch iets af… Misschien moeten we het maar eens om gaan draaien, mamma de makkelijke kaarten en zij de moeilijke…

Bestel dit spel hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vakantie met Buurman & Buurman

Juist in de vakantie is het gezellig om spelletjes te doen met je kind(eren). Of …

Share
Share