Bobo Grabbelboom

Bobo en zijn vriendjes zijn dol op sommen maken! Met het spel Bobo Grabbelboom maken ze er steeds een spelletje van. Kies een sommenkaartje en grabbel in de Boboboom. Kun je het cijferkaartje gebruiken om een van de sommen op jouw sommenkaart op te lossen? Super! Leg het kaartje meteen op jouw sommenkaart. Kijk wel goed uit voor de fopkaartjes! Wie als eerste zijn sommenkaartje vol heeft, wint dit leuke en leerzame spel. Zijn sommetjes nog iets te moeilijk voor jou? Draai de sommenkaartjes om, speel de makkelijke versie van dit spel en maak kennis met de cijfers van 1 tot 9.

Recensie
Genomineerd als speelgoed van het jaar 2012, maar wat mij betreft mag het die titel niet voeren. Het idee is echt superleuk. Niets mooiers dan spelenderwijs dingen leren. En zeker op die leeftijd, zo´n beetje groep 3, wanneer ze volop bezig zijn met cijfers, tellen en leren rekenen. Wat dat betreft viel het bij de kinderen ook zeer in de smaak. En niet alleen bij de kinderen die al een beetje kunnen rekenen. Ook met de nog wat kleineren is rekening gehouden. Op de achterkant van de opdrachtkaartjes met sommen staan namelijk optel-plaatjes. Zo kan er op 2 rekenniveaus tegelijk gespeeld worden, daar is goed over nagedacht. En er zijn ook nog een soort van jokerkaarten, waarmee je de ander behoorlijk dwars kunt zitten en dat maakt dat het spel niet alleen om sommen maken of tellen gaat, maar dat er ook nog een beetje geluk bij komt kijken. En dat is leuk. So far so good.

Alleen de uitvoering… De Grabbelboom zelf bijvoorbeeld. Die is van karton en moet je in elkaar zetten als een puzzel. En als het in de doos moet, moet ie weer uit elkaar. Die van ons heeft het niet lang volgehouden. Want het huisje werd al gauw ook gebruikt als een garage voor autootjes en een grabbelton voor fopcadeau’s. De bedenkers hadden beter een iets steviger materiaal kunnen gebruiken aangezien dit niet bestand is voor de kleuters die er mee spelen. De ingang van de grabbelboom, waardoor je kaartjes moet grabbelen is gemaakt van strookjes plastic die aan de bovenkant vastgeplakt zitten. Grijpgrage kinderhandjes zijn over het algemeen niet heel subtiel in hun handelen, de stroken hangen nog, maar ik weet heel zeker dat dat niet lang meer gaat duren. Gedoemd te mislukken. Maar het minst leuke vind ik nog dat er maar 4 kaarten met ieder 8 sommen erop zijn. Dat zijn in totaal 32 sommen. Dat is niet heel veel. Die kaarten kenden ze na drie keer spelen uit hun hoofd en daarmee was het spel “saaaaai” geworden.

Bottom line: het idee is erg leuk, maar aan de uitvoering schort het één en ander.

Bestel hier het spel>>

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar is de opzet van de Speelgoed van het Jaar verkiezing anders dan andere …