Elektronisch Doolhof

Doolhof (ook wel bekend als Het Betoverende Doolhof) ken ik van mijn eigen jeugd. Een vriendin had dit spel en elke keer als ik bij haar speelde, wilde ik dit spel spelen. Het verveelde nooit met de verschuifbare gangen. Nu komt Ravensburger met het Elektronisch Doolhof. Doel van het spel is de tovenaar, die door Grimelda de boze heks naar het magische toverboek is verbannen, te bevrijden. Met behulp van het magische boek kun je op je tocht door het betoverde labyrint de bewoners helpen door ze de voorwerpen te brengen waar ze om vragen. Ze zullen je dan belonen met magische edelstenen welke je nodig hebt om de betovering van de boze heks te verbreken…

In eerste instantie had ik wat gemengde gevoelens over dit spel. Een spel waar ik zulke goede herinneringen aan heb, is dat wel te overtreffen met een spelvariant? Maar aan de andere kant… het originele spel is een topper dus waarom geen variant?

Het spel vergt even wat gepuzzel in het begin. En dan heb ik het niet zozeer over dat ik eerst het hele huis op z’n kop moest zetten op zoek naar 3 AA batterijen die nog in het boek geplaatst moeten worden. Geef je dit spel cadeau, doe er dan alsjeblieft dan ook een setje batterijen bij. Niets vervelender voor een kind om het gelijk te willen spelen en het niet kunnen omdat er simpelweg niet voldoende batterijen in huis zijn. Anyway, het gepuzzel zat hem vooral in het uitvogelen hoe het sprekende boek werkt en het doorgronden van de spelregels. Op zich is alles goed beschreven, maar om dit te vertalen naar de praktijk… Dat kost toch minimaal een proefronde.

Na één proefronde hebben we het door en gaan we echt aan de slag. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Het sprekende boek is, zoals ze dat zo mooi noemen, een stuk intelligente elektronica. Deze spreekt tegen ons door middel op de knoppen van de verschillende bewoners te drukken. Die zeggen elke keer wat anders wat zij nodig hebben waardoor elk spel een ander verloop heeft. Door met deze bewoners te “spreken” kan je dus op jacht naar het gewenste voorwerp. Als je deze kan opsporen en afleveren bij deze bewoner, ontvang je een edelsteen. Kortom, je zoekt de bewoners van de doolhof, luister naar het sprekende boek, lever de gevraagde voorwerpen af en verzamel de magische edelstenen. Wie als eerste zijn of haar sleutel vol heeft met edelstenen én weer terug is bij het begin, is de winnaar van het spel.

Het spel zelf zit vol tactiek, een dosis geluk, het overzicht behouden en problemen oplossen. Allerlei ingrediënten voor een geslaagd spel. En dat is het ook! Het spel gaat wisselt regelmatig qua voorsprong van de spelers omdat het spelbord continu verander. Op het moment dat je denkt dat je er bijna bent, verschuift je tegenstander een gangkaart in het labyrint en valt je plan in duigen. Dit is natuurlijk sterker aanwezig wanneer je het spel met 3 of 4 personen speelt. Ik heb dit spel met mijn oudste dochter van (bijna) 8 jaar gespeeld en dit ging prima. Af en toe had ze wat hulp nodig met het zoeken naar oplossingen. Ze kent het originele Doolhof spel niet, dus ze had sowieso iets langer de tijd nodig om alles goed te begrijpen. Ze was wel gelijk zwaar onder de indruk van het sprekende boek. Deze extra dimensie middels de elektronica spreken de huidige generatie kinderen ontzettend aan. Doordat het spel middels het sprekende boek elke keer anders is, is het spel keer op keer verrassend. Het is echt of je elke keer een ander spel speelt. Je kan het Elektronisch Doolhof dan ook prima een paar keer achter elkaar spelen.

Met deze speelvariant van Doolhof heeft Ravensburger een goed product op de markt gezet. Het spel is dynamisch en past zich keer op keer aan. Ik kan niet anders concluderen dan dat dit een geweldige variant is. Leuk voor fans van het traditionele Doolhof spel, maar ook heel erg leuk voor de nieuwe generatie kinderen die het “oude” Doolhof helemaal niet kennen.

Bestel dit spel hier>>

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar is de opzet van de Speelgoed van het Jaar verkiezing anders dan andere …