De Spiekpietjes

Iedereen kent de Zwarte Pieten van Sinterklaas. Maar weet je ook wie de Spiekpietjes zijn? Deze geheimzinnige sinterklaashulpjes lijken op gewone Pieten, maar dan veel kleiner. Elk jaar rond deze tijd verstoppen de Spiekpietjes zich in huizen, appartementen, klaslokalen en winkels. Zo kunnen ze in de gaten houden of jij heel lief bent, of toch een beetje stout. En zo komt de Sint precies te weten wie cadeautjes verdient en wie niet…

De Spiekpietjes is niet zomaar een prentenboek, maar een heel nieuwe sinterklaastraditie. Warm en grappig, ondeugend en spannend: net als het grote feest zelf! Voor lieve en iets minder lieve kinderen vanaf 3 jaar.

Recensie
De Spiekpietjes is een heerlijk voorleesboek voor jonge kinderen. Maar het is niet alleen een boek. Bij dit boek zit een heuse Spiekpiet-knuffel! De bedoeling is dus dat je deze knuffel in huis verstopt, en elke dag op een andere plaats legt. Op deze manier ‘leeft’ de Spiekpiet echt voor kinderen. Want vroeg of laat, zullen ze deze Spiekpiet tegenkomen in huis!
 
Maar het verhaal kan volgens mij voor jonge kinderen best spannend zijn, zeker in de periode voor 5 December. Want geen één kind is altijd lief. Dus hoe zullen de jonge kinderen op deze Spiekpietjes reageren? Om dit uit te testen, las ik het verhaal voor aan mijn kinderen van 4 jaar en 6 jaar oud. Ook verstopte ik de Spiekpiet-knuffel in huis. Al vrij snel zag mijn dochter de Spiekpiet achter een bloempot staan. Samen met haar broer rende ze er op af. Ze hadden gelijk door dat dit geen echte Spiekpiet  was, maar een knuffel. Deze Spiekpiet-knuffel viel bij beide erg in de smaak!
 
Maar ze geloofden heilig in het verhaal van de Spiekpietjes. Misschien zelfs iets té… Ik merkte dat ze wel heel erg bezig waren met de Spiekpietjes. Mijn dochter van 4 jaar, werd er zelfs een beetje bang van. Ze was bang dat de Spiekpiet zag dat ze niet altijd lief was. En als ze iets deed, dan vroeg ze of dat wel mocht van de Spiekpiet. Dit kon ik hun niet aandoen. Dus heb ik maar uitgelegd dat de Spiekpietjes alleen maar een verhaal was, net zoals de andere boeken die ze hebben. Daar waren ze wel blij om. Maar toch blijft het knagen… “Wat als de Spiekpietjes wél bestaan?”, hebben ze mij al meerdere malen gevraagd. Ze zijn er dus toch nog niet helemaal van overtuigd dat de Spiekpietjes niet bestaan. De Spiekpietjes is een leuk verhaal, maar kinderen moeten er niet bang van gaan worden. Want dan is het eigenlijk helemaal niet meer zo leuk.
 
De Spiekpietjes is een origineel Sinterklaasverhaal. Oudere kinderen zullen het waarschijnlijk alleen maar een heel leuk boek vinden. Jongere kinderen kunnen er echt bang van worden, en dat is nou toch ook niet de bedoeling. In dat geval moet je er misschien duidelijk bij vermelden, dat het alleen maar een boek is, en dat de Spiekpietjes dus niet in het echt bestaan. Maar één ding is zeker; Sinterklaasfeest was nog nooit zo spannend en echt als dit jaar!
De Spiekpietjes – Thais Van der Heyden
Sinterklaasboek, hardcover, 24 pagina’s, Clavis
Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share