Heimwee naar hagelslag

Nieuwe vrienden. Een vreemd huis. Onbekend eten. Een andere taal. Verhuizen is heftig, helemaal als je ouders besluiten de grens over te gaan. Naar een plek waar bijna alles nieuw is.

Ties vertrok met zijn ouders naar Nieuw-Zeeland. Dat het een land vol briljante beesten en indrukwekkende bossen en bergen is, dat wist-ie wel. Maar dat aardbevingen net zo goed bij zijn nieuwe thuis horen, daar had hij niet op gerekend. Moon, dochter van schrijversduo Jessica Durlacher en Leon de Winter, ontdekte in Malibu dat vrienden maken op een school vol rijkeluiskinderen nog best moeilijk is. En Bloem en Chaia kwamen erachter dat een nomadenbestaan zo slechts nog niet is.

In Heimwee naar hagelslag lees je over elf kinderen die Nederland achter zich lieten en een totaal nieuw avontuur tegemoet gingen. Met onbekende afloop.

Recensie
Heimwee naar hagelslag trok meteen mijn aandacht toen ik het boek in handen kreeg. De reden is niet zo zeer dat ik een liefhebber ben van levensverhalen waarin mensen hun biezen pakken en elders een nieuw bestaan opbouwen. Nee, eigenlijk komt mijn interesse in dit boek uit een heel andere hoek. Ik vraag me namelijk altijd af waarom ouders er voor kiezen om hun kroost van de één op de andere dag mee te nemen naar een totaal andere plek op deze wereld. Weg van school, vrienden en familie. Ik kan me daar eigenlijk niets bij voorstellen en vind het vaak vooral zielig voor de zoons en dochters van deze volwassenen. Maar is dat terecht? Wie zegt mij dat het zielig is voor deze kinderen? Misschien kom ik daar in dit boek wel achter…

Lotte Stegeman – hoofdredacteur van jeugdweekkranten Kidsweek en 7Days –schreef namelijk de levensverhalen in dit boek. Elf gezinnen die Nederland verruilden voor een ander land. Dit keer niet bekeken vanuit de volwassenen, die de keuze zelf hebben gemaakt, maar vanuit de kinderen die gewoon met hun ouders mee moesten.

Heimwee naar hagelslag is een mooi en ontroerend boek om te lezen en zeker een aanrader voor ouders die overwegen te emigreren. Maar ook voor de wat oudere kinderen is dit een mooi boek om te lezen. Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat het zo eerlijk en puur is. Het leven wordt niet mooier voorgeschoteld dan het is. De hoofdpersonen in dit boek vertellen eerlijk wat ze er van vonden. Hoe reageerden ze toen ze hoorden dat ze naar een ander land zouden vertrekken? Wat zijn de voordelen, maar vooral ook wat zijn de nadelen. De onbevangenheid van kinderen komt hier duidelijk tot zijn recht. Het is niet allemaal prachtig, maar ook niet allemaal kommer en kwel. Voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar een mooi boek om te lezen, als hun ouders nu wel of geen verhuisplannen naar het buitenland hebben.

Heimwee naar hagelslag – Lotte Stegeman
Informatieve boeken, paperback, 200 pagina’s, Moon Uitgevers
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

4 manieren om je nieuwe stad te leren kennen

Verhuizen is altijd een grote gebeurtenis in je leven, vooral als dit naar een andere …