Maanlicht

In het jaar voorafgaand aan haar overlijden sprak Hella S. Haasse regelmatig over verhalen die ze nog niet uit handen durfde geven omdat ze er wellicht nog een beetje aan wilde werken. Maar wie de in haar nalatenschap aangetroffen verhalen leest, zal zich afvragen wat ze er nog aan had willen doen. Het zijn stuk voor stuk prachtig geschreven, typische Haasse-vertellingen, vol duistere en geheimzinnige gebeurtenissen.

Maanlicht is gepubliceerd op de eerste sterfdag van Hella S. Haasse, 29 september 2012.

Recensie
In een (gevoelsmatig) ver verleden had ik verschillende boeken van Hella Haasse op mijn boekenlijst staan. ‘Oeroeg’ uiteraard, maar ‘Berichten van het blauwe huis’ herinner ik me ook goed. Ik vond Hella Haasse prettig schrijven en heb ook in later jaren verschillende boeken van haar hand gelezen.

Een jaar geleden is ze overleden, la grande dame van de Nederlandse literatuur. Maar ze heeft verschillende verhalen achtergelaten, vier daarvan zijn gebundeld in Maanlicht.

Het nawoord is geschreven door de redacteur van de uitgever van Haasse. Ze beschrijft dat ze wist dat er verhalen moesten zijn, maar wat en waar was een groot vraagteken. Haasse wilde de verhalen nog niet vrijgeven, wilde er misschien nog wat aan veranderen. Maar wat? Ze zijn af en compleet en goed! In mijn ogen tenminste.

Uit het nawoord van Maanlicht bleek dat de verhalen al eind jaren ’40 geschreven zijn, in dezelfde jaren als de eerste publicatie van Oeroeg. Tijdens het lezen vroeg ik me inderdaad al af of dit recente verhalen waren of juist niet. Knap is dat de verhalen tijdloos zijn, aan het verhaal merk je niet in welke tijd het zich afspeelt, nu, in de toekomst of in het verleden, het is ook niet belangrijk.

De verhalen in Maanlicht zijn alle vier mysterieus en zetten je voortdurend op het verkeerde been. Dit houdt je bij de les en zorgt dat je aandachtig blijft lezen. De bundel met vier korte verhalen is snel uit, maar echt een waardevolle aanvulling voor je boekenkast. Zeker als je Nederlandse literatuur en Hella Haasse een warm hart toedraagt.

Maanlicht – Hella Haasse
literatuur, hardcover, 140 pagina´s, Querido’s Uitgeverij BV
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share