Babygebarentaal Zwaai! Zwaai!

Annette Saers heeft het boek Babygebarentaal Zwaai Zwaai! geschreven om meer aandacht te geven aan gebarentaal met baby’s. Gebarentaal bied je namelijk de mogelijkheid om te communiceren met je kind wanneer deze zich verbaal nog niet goed kan uiten. Door je baby en/of dreumes simpele gebaren aan te leren op een rustig moment kan er toch gecommuniceerd worden op een hectisch tijdstip waardoor je kind en jij elkaar beter begrijpen. Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat deze kinderen daarnaast een beter taalgevoel ontwikkelen en dus eerder en beter praten dan kinderen die zonder gebarentaal worden opgevoed.

Door het lezen van dit boek raakte ik ervan bewust dat ik al gebarentaal met mijn kindje gebruik. Bij zijn eerste worteltje maakte ik het gebaar voor lekker (hand langs je oor heen- en weer bewegen) en het gebaar voor “goed zo” (duim omhoog) gebruikt ik ook veel. Dit boek gaat echter veel verder, spelenderwijs worden de eerste gebaren geleerd voor eten, drinken & meer. Maar het boek geeft ook gebaren voor bijvoorbeeld de verschillende dieren, blij zijn, regen, kerstfeest  en banaan. Veel van deze gebaren zijn zeer vanzelfsprekend in het gebruik. Persoonlijk vind ik wel dat veel woorden en gebaren een beetje ver gaan en het lijkt mij niet nodig om deze aan te leren. Maar andere gebaren zijn zeker handig als ondersteuning van de spreektaal.

Mijn zoon van bijna 6 maanden is nu nog iets te jong om de gebaren op te pikken, maar ik ga hem in de toekomst wel een aantal gebaren leren. Het gebaar  voor poep lijkt mij bijvoorbeeld erg handig, mijn zoon kan mij dan vertellen dat hij gepoept heeft en dan hoef ik niet te kijken over hij een poepluier heeft of alleen maar een scheet heeft gelaten. Maar ik zal het echt gebruiken als ondersteuning en zeker niet tot in detail alle gebaren met hem spreken.

Ik ben van mening dat dit een mooi boek is wanneer je in gebarentaal wilt leren communiceren met je kind. Het maakt je bewust van de gebaren die je gebruikt en hoe je meer gebaren kan toepassen in het gesprek met je kindje. Dit kan in de communicatie met je kleintje een hoop frustratie schelen.

Babygebarentaal Zwaai! Zwaai! – Annette Saers
Instructieboek, paperback, 228 pagina’s, Boekscout
Bestel dit boek hier>>

About Gwen

gwengoes@live.nl'
Hoi, ik ben Gwen, biologe, en de trotse moeder van een zoon (geboren juni 2012). Samen met mijn man en zoon woon ik in Utrecht. Ik kook graag, maar houd meer van lang tafelen. Met mijn man kijk ik graag een serie of film, ik kan niet wachten op een nieuw seizoen van “the bridge” en “ the killing”. Verder gaan we als gezin vaak wandelen in Amelisweerd of door Utrecht. Ik ben net weer gestart met hardlopen en ben weer in training voor de 5k om daarna verder te gaan met de 10k.

Check Also

nijntje-boek in Nederlands met Gebaren

Toen ik het persbericht over de uitgave van een nijntje-boek in gebarentaal las, dacht ik …