Eerste Hulp Bij Ontstoken Oogjes

Een baby is klein en kwetsbaar en moet nog veel weerstand opbouwen. Dat geldt ook voor de oogjes van jouw kleintje. Wellicht is het je opgevallen dat een baby vaak wat natte oogjes heeft. Dat is heel normaal, want een baby heeft een hogere traan productie dan wij volwassenen. De vochtige oogjes hebben ook een functie, het traanvocht bevat namelijk een enzym dat de ogen beschermt tegen infecties. Ondanks de beschermende functie, heeft het vocht ook een keerzijde. Traanvocht bestaat namelijk uit water en slijm en doordat traanvocht nog niet goed wordt afgevoerd door de traanbuizen kunnen er korstjes ontstaan rondom de ogen. Dit is een onschuldig probleem, maar je moet het wel goed schoonhouden en de korstjes verwijderen om ontstoken oogjes te voorkomen. De korstjes vormen namelijk een verhoogd risico op ontstoken ogen.

Hoe herken ik ontstoken oogjes? 
Een ontstoken oogje herken je al snel. De vochtige oogjes tranen veel en het vocht is wat troebel. Er vormen snel geelachtige korstjes rondom de oogjes van het pus dat uit de ogen komt. Het oogwit is vaak wat rood van kleur. Ook kan een baby met ontstoken oogjes vaker met zijn of haar handje in de ogen wrijven.

Wat moet ik doen?
Ontstoken oogjes zijn een veelvoorkomend probleem bij baby’s en het is niet direct noodzakelijk een arts in te schakelen. Goed schoonhouden is wel belangrijk. Dit doe je als volgt:
Kook water en laat dit afkoelen. Neem een steriel gaasje en drenk dit in het afgekoelde, gekookte water. Wrijf nu voorzichtig met dit gaasje van de buitenzijde van het oogje naar de neus toe en verwijder korstjes op deze wijze. Als je kindje één ontstoken oogje heeft, maak dan uit voorzorg ook het andere oogje steeds goed schoon. Neem voor het tweede oogje een nieuw steriel gaasje om te voorkomen dat je het andere oogje ook besmet. Doe dit een aantal malen per dag!  Wanneer je de korstjes lastig weg krijgt kun je proberen voorzichtig het natte gaasje even op het oogje van je kind te laten liggen zodat het iets los kan weken. Hierbij kun je het beste je kindje op schoot houden.
Soms wordt ook geadviseerd om de gaasjes te drenken in een kamille-oplossing (bijvoorbeeld hele slappe kamille-thee) maar het is niet bewezen dat dit effectiever is dan alleen afgekoeld, gekookt water.

Borstvoeding?
Mijn dochter heeft in haar babytijd ook wel last gehad van een ontstoken oogje en bovenstaand advies hielp toen goed. Nu kwam ik op internet echter een – voor mij bizarre tip – tegen. Druppel wat moedermelk in het ontstoken oogje. Het kwam een beetje vreemd op mij over, dus ik ben eens verder gaan zoeken. Echter kom ik eigenlijk alleen maar hele positieve reacties tegen. Het schijnt heel effectief te zijn en je ziet heel snel resultaat. Wel kwam ik de kanttekening tegen dat je op moet passen dat je tepel niet in aanraking komt met het oogje om borstontsteking te voorkomen. Even wat moedermelk opvangen in een schoon medicijnbekertje en dan in het oog druppelen kan dan een goede optie zijn om dit te voorkomen. Nog een voordeel van borstvoeding dus. Persoonlijk vind ik het een beetje een “enge” gedachte en ik weet dus niet of ik dat snel zou doen… Waarschijnlijk niet. Het is typisch zo’n oplossing die je als ouder alleen moet proberen als het voor je zelf goed voelt!

Wanneer naar de dokter? 
Als een oog erg ontstoken is, het schoonhouden  geen verbetering  geeft of als het langer dan twee weken aanhoudt dan is het zeker raadzaam om de huisarts te vereren met een bezoekje. Vanzelfsprekend moet je – als je het niet vertrouwt of twijfelt – ook altijd even contact opnemen met een arts. Wanneer een oog erg ontstoken is kan de dokter er voor kiezen een ooggel voor te schrijven met een antibioticum er in.

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Wat moet je kopen voor jouw kind?

Jouw kind is bijna jarig! Erg leuk, maar ook een beetje stressvol, want wat voor …

Share
Share