Waar ga je heen als je dood bent?

We hebben vandaag in de klas over doodgaan gepraat en ik heb niet gehuild!
De juf vroeg aan ons: ‘Waar ga je heen als je dood bent?’
‘Onder de grond’, zei Luuk.
‘Naar de hemel’, zei Julian.
‘Naar het paradijs’, dacht Fleur.
Eén ding weten we nu in ieder geval wel: de juf heeft ons geleerd dat er verschil is tussen ‘de dood’ en ‘de doden’.
We houden niet van de dood, want die doet ons te veel pijn. Maar wij houden wel van de doden, omdat zij ons hele leven bij ons blijven, diep in ons hart.

Recensie
De dood:  een onderwerp waar wij het liefst onze kinderen voor willen beschermen. Maar helaas, zo werkt het leven nu eenmaal niet. Vroeg of laat zal je zoon of dochter ook met dit onderwerp te maken krijgen. Dit boek helpt je als ouder om je kind meer duidelijkheid te geven over wat doodgaan is en verklaart meteen waarom je niet alle antwoorden op de vragen van je kind hebt. Het laat op een heldere manier zien dat we eigenlijk niet precies weten wat er met iemand gebeurt nadat hij of zij dood is gegaan. Onder de grond, naar de hemel of het paradijs? Iedereen heeft zo zijn eigen beeld van wat er met ons gebeurt nadat we heen zijn gegaan. Wat ik persoonlijk erg mooi vind in dit boek is het onderscheid en uitleg over “de dood” en “de doden.”

Waar ga je heen als je dood bent? verteld het verhaal van Diego. Zijn vader is na een ziekbed gestorven. Hij schrijft in het schrift dat hij van papa kreeg toen hij nog leefde. Een plaats waar hij al zijn vragen en verdriet kwijt zou kunnen als zijn vader er niet meer zou zijn.

Het verhaal van Diego is slechts als inleiding gebruikt. Hij vertelt zijn vader via het schrift dat hij er tegenop ziet om de volgende dag naar school te gaan omdat ze het dan over de dood gaan hebben. Hij is bang om te huilen waar zijn vrienden bij zijn. Op school blijkt dat iedereen anders denkt over waar je naar toe gaat als je dood bent.

Het verhaal van Waar ga je heen als je dood bent? is duidelijk geschreven en biedt handvatten om het gesprek aan te gaan over deze materie. Het laat kinderen zien dat het heel normaal is dat je verdrietig bent of de dood een beetje eng vindt. Maar het biedt zeker ook ruimte om het kind zijn of haar eigen verhaal te vertellen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa zes jaar.

Waar ga je heen als je dood bent? – Martine Hennuy & Sophie Buyse
Informatieve boeken, hardcover, 36 pagina’s, NBD Biblion
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

 

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

13 december 2020 – Wereldlichtjesdag

Elke 2e zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Dit jaar valt Wereldlichtjesdag vrij laat, midden …

Share
Share