Thuis

Als je geadopteerd bent kun je veel vragen hebben. Soms vind je het makkelijk om erover te praten, en soms niet. Dit boek helpt jou en de mensen om je heen (ouders, de school) om wat je voelt een plekje te geven.

Het prentenboek vertelt het verhaal van Jing. Een meisje zoals veel andere meisjes. Fijne vriendinnen op school, en thuis een gezellig gezin met twee oudere broers en een jonger zusje. Maar Jing heeft niet alleen een Nederlandse, maar ook een Chinese familie. Bij wie hoort ze thuis?

Recensie
Wanneer je geadopteerd bent komen er vroeg of laat vragen naar boven. In Thuis is een thema op school de aanleiding voor Jing om na te gaan denken over haar situatie. De juf laat foto’s zien van haar van vroeger, samen met haar ouders. De kinderen krijgen de opdracht om een foto van hun ouders mee te nemen, zodat ze kunnen kijken op wie ze lijken. Jing raakt een beetje in paniek… Want op wie lijkt zij eigenlijk?

Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken die eigenlijk lezen als losse verhalen. Uiteraard voorzien van sfeervolle prenten. Door het voorlezen zal het kind merken dat hij of zij niet de enige is die bij adoptie ouders woont. Ook zullen er ongetwijfeld vragen bij je kind naar boven komen en door verhalen voor te lezen met hetzelfde onderwerp maakt het voor een kind makkelijker om zijn of haar gevoelens te uiten.

Omdat het ook niet voor iedereen even eenvoudig is om een goed gesprek over het onderwerp adoptie aan te gaan is er achterin het boek speciaal een gedeelte waarmee je het gesprek gemakkelijk opent. Aan de hand van foto’s en vragen kun je samen het hebben over hoe het kind het ervaart dat het niet bij zijn of haar biologische ouders woont. Naast de foto’s en vragen is er ook nog ruimte in het boek voor persoonlijke herinneringen en/of foto’s om zo van dit “standaard” boek een waardevol en persoonlijk document te maken.

Thuis is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en hun adoptieouders, maar ook overige familieleden en bijvoorbeeld de leerkracht op school.

Thuis – Vrouwke Klapwijk & Annerieke Berg
Prentenboek, hardcover, 48 pagina’s, Callenbach
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share