De perfecte uiensoep

De winter is in aantocht. Niets heerlijker dan warme soep in het weekend. Een van mijn persoonlijke favorieten is uiensoep. Niet echt een soep welke aanslaat bij de kinderen, maar ach… Niet altijd alles is voor de kinderen! Met dit recept heb je een heel eenvoudig recept van Gary Mehigan (bekend van MasterChef Australia) in handen waarmee je wel een geweldig sterrengerecht op tafel zet. Niet alleen voor een koude regenachtige dag, maar ook zeker om te pronken als je gasten hebt.

Ingrediënten:
2 kilo in halve ringen gesneden uien, dus wat meer dan 2 kilo als je ze zelf nog gaat snijden
olie
50 gram roomboter
zout
1 liter runderbouillon
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
200 ml Cider (sherry, cognac of armagnac kan ook)
stokbrood (liefst een dun stokbroodje)
250 gram geraspte Gruyère kaas
100 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas

Wat moet je doen?
Schil de uien en snij ze in halve ringen. Doe in een grote koekenpan een flinke scheut olie en de roomboter. Doe de uien in de pan met wat zout. De uien moeten op half hoog vuur langzaam garen en bruinen. Ze moeten dus niet te snel gaan en niet verbanden! Let er op dat er continu genoeg vet in de pan zit.

Ondertussen snij je het stokbroodje in dunne plakjes en besmeer ze rondom met gesmolten boter. Leg deze plakjes brood op een bakplaat in een voorverwarmde oven (200 graden). Houd ze in de gaten zodat je ze op tijd uit de over haalt. Ze moeten (donker)bruin zijn en lekker krokant.

Zodra de uien na ongeveer 40 minuten bruin gegaard zijn, voeg je wat de takjes tijm, de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn toe. Blus het geheel af met de cider. Voeg nu genoeg runderbouillon toe zodat de uien helemaal onder staan.

Vlak voor je aan tafel gaat:
Giet de soep  (zonder de grove kruiden) in soepkoppen. Strooi een flinke hand geraspte kaas in de soep. Leg de croutons tussen de kaas in de soep en leg er nog extra kaas over heen. Zet de soep met de croutons en kaas nog een paar minuutjes in de hete oven (onder de grill) zodat de kaas kan smelten en gratineren. Gelijk eten!

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

De perfecte Preston [recensie]

In De perfecte Preston deelt Matt Preston, de publiekslieveling van MasterChef Australia, zijn ultieme keukengeheimen. Zijn driehonderd …

Share
Share