Owie en het geheime ding

(Voor-)Lezen, ontdekken, uitproberen: een doe- en ontdekboek voor jonge kinderen & hun ouders.

Owie beleeft spannende avonturen als er een geheimzinnig postpakketje thuis wordt bezorgd. Wat is dat voor een ding bij de post? Is het een ster of een vis? Kan het praten? En waar woont het eigenlijk? Als Owie op onderzoek gaat ontdekt hij van alles over bijvoorbeeld zwaartekracht en spiegelbeelden.

Bij elke ontdekking kan het kind – samen met een volwassene – zelf aan de slag op de activiteitenpagina’s. De activiteiten sluiten aan bij wat Owie in het verhaal doet.

Voor volwassenen die samen met het kind het boek lezen, is er een bijlage. Daarin staat uitleg over de activiteiten en worden suggesties gedaan voor meer leuke doe-dingen rond hetzelfde thema.

Het boek voer Owie verschijnt in het kader van Talentenkracht: het nationale onderzoeksprogramma naar de sprankelende nieuwsgierigheid van jonge kinderen o het gebied van wetenschap en techniek.

Recensie
Elke dag kijkt Owie of er post is. Gisteren was er niets, vorige week ook niet. Maar vandaag….  Kijk eens Uil. Er is een klein pakketje. Er zit een flubberig, vreemd, zacht, geheimzinnig ding in. Owie neem het mee naar zijn kamer. Owie en Uil bekijken het rare, flubberige, vreemde zachte, geheimzinnige ding van alle kanten. Ook bekijken ze het in de spiegel. Het lijkt wel op een ster en is die uit de lucht gevallen. Owie gooit het in de lucht. Ploep, het valt gelijk weer op de grond. Owie hangt het ding aan een ballon. Ploep, daar ligt die weer. Owie hangt wel 5 ballonen aan het ding. Ploep. Owie en Uil proberen de hele dag het ding in de lucht te krijgen. Maar niets werkt. Dan is het dus geen ster, denkt Owie. Misschien hoort het in water. Langzaam zakt het ding naar de bodem, en verschijnen er luchtbelletjes. Het ding krijgt ogen en een mond. Owie haalt het snel uit het water. Het begint te proesten en sputteren. Ik ben Sam, zegt het ding. Sam weet niet meer waar die weg komt maar heeft wel honger.

Owie neemt samen met Uil Sam mee naar keuken. Sam ziet daar groen spul, zwarte korreltjes, en iets geels in een flesje, Owie doet alles door elkaar, en Sam smult van alles wat Owie maakt. Waar woon je eigenlijk vraagt Owie. Op een mooie donkere plek met een zilveren spinnenweb en je kan er heerlijk slapen. Maar Sam weet niet meer waar het is. Owie denkt goed na en gaat dan samen met Uil en Sam naar zolder. Ze zoeken daar in alle hoeken en gaten. Ze vinden van alles maar het plekje waar Sam woont vinden ze niet. In een oude koffer vinden ze een soort schatkaart. Het lijkt wel een tekening van Owie zijn slaapkamer. Ze zien een gat in de vloer van de zolder. En als ze naar beneden kijken zien ze de slaapkamer van Owie. Er staat een rood autootje op de grond, en dat autootje staat ook op de kaart. Ze gaan naar Owie kamer. Deze kamer bevalt Sam wel. Hier wil ik voor altijd wonen. Als Owie in zijn bed ligt denkt hij nog wat na over de dag. Wat heb ik veel ontdenkt vandaag. En nu heb ik er ook nog een vriendje bij! ”

Ik vind dit een erg leuk, mooi en leerzaam boek. Elke keer als Owie wat ontdekt is er een bladzijde verder een “zelf aan de slag” pagina. Als Owie  het vreemde ding, Sam,  in de spiegel bekijkt, kun je een bladzijde verder, met een spiegeltje wat voor in het boek zit, allerlei halve plaatjes bekijken met het spiegeltje om zo het plaatje af te krijgen. Spiegelbeeld. Als Owie Sam in de lucht gooit kun je een pagina verder kijken wat zwaarte kracht doet. Bijvoorbeeld: Blaas een ballon op, plak er met plakband een veer op, en laat de ballon los. Doe dit ook met prop papier op de ballon. Zie je verschil? En als Owie Sam in het water legt staat er op de volgende bladzijde: vul een bak water , verzamel wat spulletjes zoals een veer en een munt stuk, doe ze 1 voor 1 in het water, wat gebeurt er? Als Owie druk in de keuken is mag je op de volgende bladzijde aan de gang met dingen mengen. Zoals, wat gebeurt er als je peper in water doet, en je doet aan het puntje van een stokje een beetje afwasmiddel. En als Owie op zolder is en door het gat kijkt, leren de kinderen om dingen van bovenaf te bekijken. En kun je zelf je kamer gaan teken van bovenaf. En mag je bijvoorbeeld een autootje tekenen op een bepaalde plek en dan geef je de tekening aan iemand anders. Kan iemand aan de hand van de tekening het autootje ook vinden? Achterin het boek zit een bijlage voor de ouders. Met o.a een activiteiten pagina waarop nog andere mogelijk heden staan om te gebruiken bij de onderwerpen uit het boek. Alles word duidelijk uitgelegd. en duidelijk weer gegeven.

Owie en het geheime ding – Marianne Fraiquin
Prentenboek, hardcover, 33 pagina’s, uitgeverij Biblion
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Grietje Ekkelenkamp

e.e.ekkelenkamp@hetnet.nl'
Ik ben Grietje Ekkelenkamp en woon in Gramsbergen. Ik ben 30 jaar oud en heb 3 kinderen. Een dochter van 7, Rianne. Een zoon van 6, Evan. En een dochter van 4 jaar oud, Alice. Toen Alice 2 jaar was is bij haar Leukemie geconstateerd. Ze moet 2 jaar chemo-en en die 2 jaar is 23 januari voorbij. En dan hopen we dat de leukemie niet meer terug komt. Voor dat Rianne werd geboren was ik kraamverzorgster, dit heb ik met heel veel plezier gedaan. Maar voor mijn gevoel was dit niet te combineren met kleine kinderen. Ik hoop dit later wel weer op te pakken. Ik werk nu als verzorgende in de thuiszorg.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share