Nederland – Charlotte Dematons

We kennen de Franse Charlotte Dematons natuurlijk van haar bestseller boeken De gele ballon en Sinterklaas. Kijkboeken die je keer op keer blijven verrassen en fascineren en die geliefd zijn bij de kinderen en de ouders. Boeken die hun strepen meer dan verdiend hebben. Ook ik ben fan van deze boeken en keek al met smart uit naar het nieuwste boek van Dematons. Maar een boek over Nederland? Kan deze, in Frankrijk geboren, illustrator dit goed weergeven?

Ja! Wederom komt Charlotte Dematons met een geweldig boek die in elk gezin verplicht zou moet staan. In het boek Nederland neemt Dematons je mee langs typische Nederlandse landschappen, gebouwen en locaties. Daarbij zie je ook karakteristieke situaties en tradities die Nederland maken tot het land waar we zo van houden. Koninginnedag, Sinterklaas, Oud & Nieuw, schaatsen op natuurijs en Carnaval. Het briljante is dat Dematons dit combineert met de Nederlandse geschiedenis, bekende verhalen, kinderliedjes en belangrijke symbolen en figuren die we allemaal zo goed kennen.

Het klinkt als een ratjetoe van beelden. Dat is het misschien ook wel. De integratie van een VOC schip, Pinkeltje, Minoes, Anne Frank, het eerste homohuwelijk, Olivier B. Bommel, een Bugaboo kinderwagen, het Vredespaleis, Suriname, Vincent van Gogh en een caravan lijkt een beetje te veel van het goede. Maar niets is minder waar! Door de slimme indeling en de eenduidige stijl van werken zijn historie en heden, fictie en werkelijkheid een ware eenheid geworden. Dit boek is een feest om naar te kijken. Alle bladzijden zijn stuk voor stuk meesterwerken. Kinderen herkennen een hoop en voor ons ouders is het helemaal leuk om je hersens te trainen en alles eruit te halen wat Dematons verstopt heeft. Gelukkig zit er bij dit kinderboek een notitieboekje van Charlotte Dematons bijgevoegd. Hierin geeft ze allerlei details prijs. Van bijbehorende jaartallen, namen, kunstwerken en historische figuren. Dit brengt je een beetje op weg…

Soms heb je de ogen van iemand anders nodig om te zien hoe mooi en uniek ons kleine landje eigenlijk is. Door dit boek kreeg ik een trots gevoel. Trots op onze tradities, feesten, figuren en historie. Wij hebben een mooi land en ik ben blij dat ik middels dit boek hier veel meer over kan vertellen en kan laten zien aan mijn kinderen.

Nederland – Charlotte Dematons
Kijkboek, hardcover, 42 pagina’s, Lemiscaat
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Van Dale: Woord van het Jaar 2018 bekend!

Sinds 2003 wordt er een Van Dale Woord van het Jaar gekozen. In 2003 was …