Vanzelfsprekendheid

Dat mijn dochter geen flauw idee heeft wat diefstal is en wat een dief precies is bleek wel uit haar vraag of een dief ook kan lopen. Toen ik haar uitlegde dat een dief gewoon een mens is kwam de vraag of hij dan ook wel eens moest eten. Zucht! Kinderlijke wijsheid reikt niet altijd even ver. En dat hoeft ook niet, maar soms vraag je je als ouder wel eens af waarom je je kind alles uit moet leggen. Tegelijkertijd zet het je met beide benen op de grond en weet je dat alles wat voor ons zo vanzelfsprekend is dat niet altijd voor zulke kleintjes is.

En dan moet je dus een geweldige verklaring geven voor iets wat je niet echt goed weet uit te leggen, want hoe omschrijf je wat een dief is? En ga je wel verder dan het simpele antwoord: “Een dief is iemand die spullen van iemand ander meeneemt zonder dat te vragen.” Manlief wist geweldig uit te leggen dat er op de wereld mensen wonen die niet zo lief zijn voor andere mensen en die wel eens spullen meenemen zonder dat het mag. Ik had het niet beter kunnen doen!

Laatst had ik nog zo’n voorval waarbij ik iets uit moest leggen. Syrahs beste vriendinnetje kon niet met haar spelen omdat zij naar een afspraak moest dus zei ze tegen mij: “Mama, Lilli is naar iets belangrijks, ik wil ook naar iets belangrijks. Wat is belangrijks precies?” Ja, daar sta je dan met je mond vol tanden, want eigenlijk weet ik ook niet precies hoe je dat moet uitleggen. Wikipedia vermeld: van grote betekenis, maar ook dat zal niet duidelijk zijn voor dochterlief. Dus zo goed en kwaad als het ging heb ik haar maar verteld dat het heel belangrijk is je tanden te poetsen omdat je anders gaatjes krijgt, dat het heel belangrijk is om te eten omdat je anders niet groeit en dat ik het heel belangrijk vind dat zij en haar broertje mijn kindjes zijn, maar of het nu duidelijker is?!

Nog een belangrijke vraag die ze laatst stelde: “Waarom mag jij wel commanderen en ik niet?” Hmmm… Hoe moet je dat nu weer uitleggen? Het is niet een vreemde vraag, sterker nog ik vind het een geweldige vraag, maar heb geen idee hoe ik dat moet beantwoorden. Waarom mag ik wel zeggen: niet zo’n brutale mond, maar mag zij het niet zeggen. Waarom mag ik haar wel gebieden aan tafel te gaan zitten, maar mag zij mij datzelfde niet zeggen?

Het valt niet altijd mee om je kind woorden of acties uit te leggen die je zelf niet eens weet te verwoorden, simpel en alleen maar omdat het vanzelfsprekendheden zijn. En dit is nog maar het begin, want de komende jaren zullen er nog meer van dit soort vragen komen. Véél meer!

About Leandrah

c.aagenborg@chello.nl'
Mijn naam is Leandrah. Ik ben de trotse moeder van dochter Syrah (2007) en zoon Jonah (2011). Onze dochter heeft in 2014 in een revalidatie traject gezeten, omdat er een vermoeden was dat zij aan een val hersenletsel heeft overgehouden. Dit is een zeer intensief traject geweest. Het niet kunnen concentreren en het niet goed kunnen opslaan van informatie bleek na lang onderzoek niet het enige probleem te zijn, Syrah is moeilijk lerend en heeft een lager IQ dan gemiddeld. Dat zijn maar uitslagen, voor ons is ze een kindje dat zich bekommert om andere kinderen en ontzettend lief is. Niet snel daarna mocht ze naar speciaal basisonderwijs en sinds september 2019 zit ze op het praktijkonderwijs. Onze zoon Jonah ontwikkelt zich in een razend tempo en is ontzettend nieuwsgierig. Hij heeft een goed analytisch denkvermogen en weet binnen enkele seconden verbanden te leggen, ook in situaties waarin hij nog nooit eerder is geweest. Hij is zeer leergierig en neem alles in zich op als een spons, maar heeft echter wel moeite met sociale situaties. Hij kan zich gelukkig ook goed alleen vermaken en speelt graag urenlang met zijn bussen, trams en treinen. O en met de iPad, maar dat is geheim ;-).

Check Also

Artis: vlinders, leeuwen, baby-olifant en zwarte gaten [verslag]

Wanneer je een bezoekje brengt aan Artis is het zien van je favoriete dieren meestal …