Spookbeeld

Sanna downloadt een app die laat zien of er geesten in de buurt zijn. Geintje. Tot het programma écht een spook waarneemt.
Kelsey hoort een klein meisje om hulp roepen vanuit een verlaten bunker. Maar is het wel een kind?
En Liam koopt een indianenspeer op de rommelmarkt, met een rode vlek op de punt. Vanaf dat moment is hij… anders.
Twaalf kinderen. Twaalf verhalen, waarin de onzichtbare wereld nooit ver weg is. Waarin geesten zich verschuilen in graffiti op de wc of een vriendschapsverzoek op Hyves. En een happy end niet altijd vanzelfsprekend is…

Het boek
Om eerlijk te zijn, wij zijn met z’n allen niet zo van de spookverhalen …
Mijn oudste dochter zag het boek en zei toen uit de grond van haar hart ‘die ga ik echt niet lezen hoor!’ Okee, dat is dan duidelijk. En de jongste zal ik er maar helemaal niet mee lastig vallen, die is met haar zes jaar echt nog te jong voor dit soort boeken.

Goed, ik mocht me dus helemaal in mijn eentje op Spookbeeld storten. Ik ben eerlijk gezegd ook niet de grootste held als het om spookverhalen en griezelen gaat, dus ik was blij dat dit boek een 10+-leeftijdsindicatie heeft en niet voor volwassenen is geschreven.

Toen ik Spookbeeld opensloeg bij de inhoudsopgave, stelde die mij wel enigszins gerust. Bij ieder van de 12 verhalen is aangegeven hoe spannend het is, variërend van 1 spook (hier lig ik niet wakker van) tot 5 spoken (ik hoop dat ik geen nachtmerrie krijg). De verhalen zijn redelijk eerlijk verdeeld …
Ik heb een aantal verhalen in Spookbeeld gelezen, van niveau 1 tot 5. Het spanningsgehalte vond ik reuze meevallen, maar ik ben gelukkig geen 10 meer.  Ik kan me voorstellen dat 7e– en 8e-groepers de verhalen wel erg spannend zullen vinden.
Qua belevingswereld sluiten de verhalen volgens mij wel aan bij de leeftijdsgroep: kinderen zijn rond een jaar of 10, hyven, gaan op kamp, zijn druk met mobiele telefoons, kortom, er zijn aanknopingspunten genoeg.

Volgens mij is Spookbeeld een leuk boek voor de oudste groepen van de basisschool en misschien ook nog beginnende brugklassers, zeker als ze spoken spannend vinden en van griezelen houden. Maar ik houd het boek nog maar even uit de buurt van mijn eigen 7e-groeper om slapeloze nachten te voorkomen!

Spookbeeld – Christien Boomsma
jeugdboek, paperback, 180 pagina´s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …