Hoog boven de wolken

Loos woont alleen met haar moeder. Ze hebben het de laatste tijd niet altijd even makkelijk. Loos’ moeder ziet het soms dan ook niet meer zitten. Maar gelukkig heeft Loos ook nog haar oude bakelieten telefoon, waarmee ze haar vader kan bellen. En over het algemeen gaat het leven zijn gangetje: in de klas bij meester Kees en juf Esther en na schooltijd met Mari, Loos’ beste vriendin.
Het is een bijzondere week: op zaterdag wordt Loos negen jaar. Een verjaardag waarop haar moeder een heel bijzondere verrassing heeft. Een verjaardag die lijkt op een nieuw begin. Maar dan valt de bakelieten telefoon kapot. Hoe kan Loos nu ooit nog haar vader spreken?
Recensie
Loos is de hoofdpersoon van Hoog boven de wolken en heet eigenlijk Lotus, maar haar moeder is haar al snel Loos gaan noemen. Loos en haar moeder wonen samen, maar dat is heel normaal. Haar beste vriendin Mari woont ook alleen met haar moeder. Loos heeft het niet gemakkelijk. Op school heeft ze het moeilijk, ze heeft vooral moeite met lezen en blijkt dyslectisch te zijn. Thuis kijkt ze graag foto’s, maar daar wordt haar moeder chagrijnig van. Haar moeder is sowieso ook vaak verdrietig.
Loos heeft drumles en is dolgelukkig tijdens de lessen, een van de weinige geluksmomentjes die ze kent eigenlijk. En ze heeft een oude telefoon waarmee ze haar vader kan bellen en ze elkaar verhalen vertellen.
Gaandeweg Hoog boven de wolken wordt duidelijk wat er aan de hand is en waar de vader van Loos is. Hoog boven de wolken heeft een leuke opbouw. Het boek heeft acht hoofdstukken, een hoofdstuk voor elke dag van zondag tot en met zondag. De titels van de hoofdstukken zijn mooi gevonden. Alles klopt gewoon in dit boek!
Ik vind Hoog boven de wolken een bijzonder boek.  Het is mooi geschreven. Het gaat over een heel gewoon meisje, met dagelijkse probleempjes en zorgen die ieder kind in groep 5 kan hebben. Het ‘geheim’ dat Loos meedraagt, wordt niet expliciet uitgelegd, maar er wordt steeds heel subtiel een tipje van de sluier opgelicht en in alle dagelijkse dingen zijn dingen verborgen die hiernaar verwijzen. Hoog boven de wolken kan door kinderen van vanaf, ik schat, een jaar of 8 zelf gelezen worden, maar kan ook goed worden voorgelezen aan wat jongere kinderen.
Hoog boven de wolken – Carolien Ceton
jeugdboek, gebonden, 131 pagina´s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier via Bol.com>>
Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat …

Share
Share