karinvandewielfotografie

Obesitas door antibiotica

karinvandewielfotografieBij dieren wordt er antibiotica in hun voedsel gedaan. Niet als medicijn, maar als groeibevorderaar. Het blijkt namelijk dat het iets aanpast in de darmen van het dier waardoor deze groter wordt. Bij de mens blijkt dit ook ongeveer zo te werken. Als baby’s antibiotica binnen krijgen, is er namelijk een grotere kans dat deze op latere leeftijd last krijgt van obesitas. In de darmen van de baby wordt namelijk ook iets aangetast waardoor de kans op obesitas vergroot.

Als de baby in de eerste zes maanden van zijn/haar leven antibiotica krijgt, is de kans groot dat dit later terug te zien is in het lichaam. Bij de baby’s die het na 6 maanden hadden binnengekregen is niets te zien, blijkt uit het onderzoek. Het onderzoek is eerst uitgevoerd met muizen waarvan een paar wel en een paar geen antibiotica kregen. Toen de muizen ouder waren, hadden degene die wel antibiotica binnen hebben gekregen 10 tot 15 procent meer lichaamsvet dan de andere muizen. Het heeft dus wel degelijk effect op het lichaam.

“Bacteriën in de darmen helpen ons bij het verteren van voedsel en bepalen hoeveel calorieën we opnemen”, legt een van de onderzoekers uit. “In de eerste zes maanden van het leven wordt de bacteriesamenstelling van de darmen grotendeels vastgelegd voor de rest van het leven en omdat antibiotica sommige bacteriën doodt, heeft het vroege blootstelling een verregaand effect op ons verteringsvermogen en dus op gewicht.”

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …