Zwanger op latere leeftijd

karinvandewielfotografieHoewel dit vroeger nog wel eens anders was, is het ouderschap tegenwoordig in de meeste gevallen een bewuste keuze. Samen met je partner, of zelfs alleen, bepaal je dat het tijd is voor een kindje erbij. Dit moment is bij iedereen verschillend. De een wil graag voor haar 25ste twee kinderen, de ander denkt pas aan kinderen als zij 39 is en carrière heeft gemaakt. Op welke leeftijd jij (en je partner) besluiten kinderen te krijgen, is jullie eigen beslissing, maar heeft wel gevolgen voor de verloop van je zwangerschap.

Vruchtbaarheid
Hoewel we het in Nederland heel normaal vinden om op latere leeftijd kinderen te krijgen, is dit niet in alle landen zo. In Nederland krijgen vrouwen gemiddeld op hun 29,4 jaar hun eerste kindje. Dit gemiddelde is het hoogste in de wereld. Nu zie ik verschillende mensen denken: wat maakt het nou uit hoe oud je bent? Maar de leeftijd van een vrouw is een van de belangrijkste factoren die de kans van een zwangerschap bepalen. Zo zijn vrouwen van midden 20 het meest vruchtbaar. Na deze leeftijd neemt de vruchtbaarheid langzaam af. Zo heeft een normaal vruchtbare vrouw met de leeftijd van 30 jaar per maand 20% kans op een zwangerschap. Acht jaar later is dit percentage al gedaald naar 5% per maand.

Risico’s
Een zwangerschap brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee. Tijdens je hele zwangerschap kan er van alles misgaan, of dit nou in de eerste maand is, of tijdens je bevalling. Toch loop je meer risico na mate je ouder wordt. Zo heeft je baby als je zwanger wordt na je 35ste meer kans op een aangeboren afwijking. Door dit verhoogte risico wordt de combinatietest naast de standaard termijnbepaling, groeiecho en twintigwekenecho vergoed. Deze screening vind plaats in de 12de week van je zwangerschap.

Maar dat is niet het enige risico wat je neemt als je op latere leeftijd zwanger bent. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je namelijk hebt op een miskraam. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de kwaliteit van de eicel en de minder goede hormoonhuishouding. Tot en met de leeftijd van 35 jaar, is de kans op een miskraam ongeveer 10%. Na je 35ste verdubbelt deze kans tot ongeveer 20%. En op je 40ste is de kans op een miskraam verdubbelt tot ongeveer 40%.

Ondanks deze risico’s willen wij benadrukken dat de meeste vrouwen in Nederland gewoon op een gezonde manier bevallen, ongeacht de leeftijd. In bovenstaand artikel word er gesproken over kansen!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Steeds minder tienermoeders

Volgens recente cijfers van het CBS is het aantal tienermoeders opnieuw afgenomen. In 2000 was …

Share
Share