Alcohol tijdens de zwangerschap

Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Het zal altijd een gevoelig onderwerp blijven. Sommige mensen zullen denken dat het geen kwaad kan, andere raden het elkaar toch liever af. Ook kan het weer verschil maken of het in de vroegere stadia van de zwangerschap is, of in de latere stadia.

Deense wetenschappers hebben hier maar eens onderzoek naar gedaan. Deze wetenschappers, afkomstig van verschillende universiteiten, onderzochten kinderen van ruim 1600 vrouwen. Deze vrouwen hebben ze ingedeeld in verschillende klassen, uitgegaan van het aantal glazen alcohol die zij gemiddeld dronken in de vroeger stadia van de zwangerschap. De onderzoekers hebben hierin onderscheid gemaakt tussen moeders die weinig alcohol dronken tijdens hun zwangerschap (1-4 glazen per week), gemiddeld (5-8) en veel (>9). Vrouwen die soms op een avond meer dan 5 glazen dronken, werden in een aparte groep geplaatst. Ook werkte er natuurlijk een groep vrouwen mee die helemaal niks dronken tijdens de zwangerschap voor controle.

De kinderen van alle vrouwen werden tot hun 5de levensjaar regelmatig getest op vlakken zoals het IQ, concentratiespanne, zelfcontrole en functies zoals organiseren en plannen. Wat de wetenschappers erg verrassend vonden, is dat de groep kinderen van moeders  die tot 8 glazen per week dronken, geen achterstanden hadden op de kinderen van moeders die niet dronken. Pas bij meer dan 8 glazen per week was er verandering te zien. Deze kinderen hadden vooral een kortere concentratiespanne.

Zo zijn deze wetenschappers tot de conclusie gekomen dat gematigd alcoholgebruik in de vroegere stadia van de zwangerschap, weinig invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Later in de zwangerschap is dit anders. Vele studies hebben aangetoond dat er dan wel schade kan komen aan het kind. Zowel psychisch als lichamelijk.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share