Mag ik met Cars op de iPad?

Onze jongste zoon van 4 jaar is gek op alles wat met auto’s te maken heeft. Hij kan uren zoet zijn met rollenspellen, waarbij elke auto zijn eigen specifieke karakter, stemmetjes en eigenschappen heeft. Vooral Bliksem McQueen en Takel zijn favoriet, die van Cars… Maar ook het keurig naast elkaar plaatsen van al zijn vehicles kan zijn aandacht volledig opslorpen. Onze oudste zoon (5 jaar) heeft die interesse nooit gehad. Hij bekijkt de bezigheden van zijn broertje vaak met een soort minachting. Vindt zijn bouwwerken van Lego veel knapper in elkaar steken en dat gerace met auto’s maar “voor baby’s”. Totdat wij AppMates in huis kregen…

AppMates
AppMates is een totaal nieuwe manier van gamen, waarbij het scherm van je iPad gebruikt wordt als virtueel speelbord. Nadat je in de speelgoedwinkel één van de hightech autootjes gekocht hebt, is het spel zelf gratis te downloaden via de iTunes store. In het begin was het even onwennig, maar de heren deden er niet lang over om volledig in het spel op te gaan (en verschrikkelijk ruzie te maken over wie er aan de beurt is).

Op avontuur in Radiator Springs
Het scherm van je iPad symboliseert Radiator Springs, de vallei waar de verschillende auto’s in de Disney film Cars wonen. Daar kan je met je auto rond rijden en op verkenning uit gaan. Je ontdekt fantastische landschappen en geheimen. Gewoon door je auto op het scherm te plaatsen en in verschillende richtingen te draaien.

Opdrachten uitvoeren
Net zoals in de film is elke raceauto nu ook een “character” met unieke eigenschappen, talenten en heeft hij eigen spannende opdrachten. Je kunt een opdracht kiezen die bij jouw auto past en als je slaagt word je beloond met virtuele munten en kun je zelf je auto op pimpen. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende banden of toeters kiezen. En zelf bommen om af te vuren op bijvoorbeeld een schuurtje dat opgeblazen moet worden. Vinden ze helemaal leuk natuurlijk. Het is alleen zo jammer dat de opdrachten in het Engels zijn. En dat spreken die jongens van ons (nog) niet! En een Nederlandse versie is niet voor handen..

Grand Prix-ervaring
Er zijn ook vijf verschillende raceparcours aangelegd, waar je zowel overdag als ’s nachts tegen wereldberoemde tegenstanders kunt racen. In de nachtmodus gaan de koplampen van je auto aan, wat voor een sterk realistisch effect zorgt. Erg leuk allemaal.

Het gekke is alleen dat je het autootje precies midden op het scherm moet plaatsen wil het iets gaan doen. Je kunt dus niet zelf racen naar alle hoeken van je iPad, of op de racebaan. Maar dat is natuurlijk wel wat je wilt!  Je wilt wild met dat autootje over je scherm heen en weer crossen en hoe harder je hem beweegt hoe sneller je gaat. Nu is het een kwestie van je auto in het midden plaatsen en draaien in de richting die je op wilt gaan. Hoe het komt dat Bliksem McQueen zo nu dan heel hard en dan weer heel langzaam gaat, is ons nog steeds niet duidelijk. De kinderen blijven daar dan ook mee de mist in gaan en zo komt het spel continue stil te liggen. Dat kan natuurlijk aan die van ons liggen, maar het is toch jammer.

Maar goed, eerlijk is eerlijk, het mag de pret (en de ruzies) niet drukken, ze vinden het ondanks de nadelen een ‘vet coole game’ en willen het liefst vanuit school tot aan bed met “Cars op de iPad”.

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

De Smurfen 2 – De Gevangene van de Groene Steen [recensie]

Verhalen van de Smurfen zijn dingen die al een hele lange tijd terug gaan voor …

Share
Share